Overvågning hjælper med opklaring, men forebygger det vold?

Vejles forlystelsesområde er siden 2011 overvåget med flere kameraer. Det har betydet, at adskillige voldssager er blevet opklaret. Men giver kameraerne mere tryghed?

TV SYD undersøger i denne uge, hvordan vi bliver overvåget i det offentlige rum – og hvad det betyder? I Vejle har de i seks år haft overvågning omkring restaurationer og diskoteker på Dæmningen. Og det er gæsterne, restauratørerne og politiet glade for.

Fredag fortalte TV SYD, at de fleste borgmestre i regionen gerne vil have overvågning. Og at kommunerne selv kan bestemme, hvor de ønsker overvågningen. I dag skal overvågning i det offentlige rum godkendes af politiet.

Den godkendelse har de haft i Vejle siden 2011.

Kasper Højsgaard, bestyrer på The Old Irish Pub, mener, at overvågningen giver mere tryghed.
Kasper Højsgaard, bestyrer på The Old Irish Pub, mener, at overvågningen giver mere tryghed.

Bestyrer Kasper Højsgaard fra The Old Irish Pub mener,  at kameraerne giver mere tryghed.

 

quote

- En af mine venner kom op at slås. Det blev så også overvåget hernede, så man faktisk fandt ud af, at det ikke var os, der havde startet det.

Kasper Madsen, gæst, Odense.

 

- Jeg har aldrig hørt klager over, at gaden er overvåget. Og hvis man har problemer med, at gaden er overvåget, så er jeg heller ikke sikker på, at man har helt rent mel i posen, siger Kasper Højsgaard til TV SYD.

The Old Irish Pub har altid været overvåget. Men mange episoder foregår ude på gaden, hvor kameraerne ikke må filme.

Kasper Madsen fra Odense er glad for, at gaden er overvåget.

 

quote

- Vi kan ikke med sikkerhed sige, om overvågningen kan forebygge vold i nattelivet.

Politidirektør Jørgen Abrahamsen, Sydøstjyllands Politi

- En af mine venner kom op at slås. Det blev så også overvåget hernede, så man faktisk fandt ud af, at det ikke var os, der havde startet det. Så min kammerat slap for tiltale. Derfor var det rigtigt fint, at det blev overvåget af politiet, siger Kasper Madsen til TV SYD.

Politidirektør Jørgen Abrahamsen, Sydøstjyllands Politi,  oplyser, at politiet er glade for overvågningskameraer. Det har  i nogle tilfælde hjulpet til at opklare sagerne. Derimod kan politiet ikke med sikkerhed sige, om kameraerne kan forebygge vold i nattelivet.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, sagde i TV SYD i aften, at hans parti gerne se reglerne lempet omkring overxvågning ved værtshuse og diskoteker.  Han tror godt, at de kan få nogen til at tænke sig om en ekstra gang, inden de begår noget ulovligt. 

Han undrer sig over, at regering og socialdemokraterne "er meget fodslæbende", når de skal drøfte spørgsmålet.

Kasper Madsen er glad for overvågningen. Den frikendte hans kammerat i en voldssag.
Video: Thomas Larsen Bjerre, TV SYD
Gæsterne er generelt glade for at der er overvågning på Dæmningen i Vejle.
Gæsterne er generelt glade for at der er overvågning på Dæmningen i Vejle.