Ny stormflod truer Syd- og Sønderjylland: Her risikerer man oversvømmelser

Det kraftige blæsevejr, som er på vej imod Danmark, ventes at presse store mængder vand ind i Østersøen - med fare for stormflod i Sønderjylland.

Det er kun en uges tid siden, at Stormen 'Urd' forårsagede forhøjet vandstand flere steder i Danmark, og nu kan et nyt blæsevejr give anledning til oversvømmelser i Syd- og Sønderjylland.

Når vandstanden som følge af den kraftige blæst kulminerer natten til torsdag, så er det især i områderne omkring Vestlige Østersø og tildels Bælterne, at man er udsat for så høj en vandstand, at det kan give store udfordringer med oversvømmelser.

Sydøstjyske byer kan komme til at se vand i gaderne

Byer som Sønderborg, Aabenraa, Haderslev og Kolding i Sønderjylland samt Det Sydfynske Øhav og Lolland og Falster kan komme til at opleve vandet stå op mellem 1,20 og 1,66 meter over det normale natten til torsdag, hvis de nuværende vandstandsprognoser fra DMI står til troende.

Og det er en kritisk høj vandstand i de indre danske farvande, der officielt advares når vandstanden ventes at nå op på 1,25 meter over daglig vande, så beredskabet kan aktiveres.

I Sønderborg ventes vandstanden natten til torsdag lige nu at kunne nå op omkring 1,66 meter. Sker det så kan det blandt andet komme til at betyde en oversvømmelse af Nørre Havnegade og Sønderbro, viser data fra klimatilpasning.dk.

I Haderslev lyder prognoserne lige nu på ca. 1,40 meter over daglig vande med en kajkant, der kan klare 1,25 meter. Med andre ord kan man også her risikere oversvømmelser nogle steder i de helt havnenære område. Vandet kan endvidere komme til at stå højt i lavområdet syd for Fjelstrupvej.

I Kolding ventes vandstanden i øjeblikket at kunne stige til ca. 1,30 meter, hvilket især kan blive en udfordring for havneområdet mellem Sønder Havnegade og Trindholmsgade.

Kraftig nordenvind er årsagen

At det denne gang ser ud til at gå hårdest ud over den sydlige del af landet omkring Vestlige Østersø skyldes den kraftige nordenvind, der i løbet af de kommende par døgn vil blæse ned igennem først Kattegat og siden Østersøen øst for Bornholm, når et kraftigt lavtryk bevæger sig over mod Baltikum.

Herved presses vandet fra Østersøen øst for Bornholm sammen over Vestlige Østersø. Vandet herfra kan ikke komme nordpå, da vindpresset fra Kattegat gør vandet til en effektivt stopklods.

Resultat er derfor en mærkbar forhøjet vandstand i den vestlige del af Østersøen, der kan føre til en egentlig stormflod.

Sidste gang de indre danske farvande var udsat for en omfattende stormflod var i forbindelse med stormen den 1. november 2006. 

Dengang steg vandstanden til 204 cm i Odense Fjord, 162 cm i Kolding og 159 cm i Haderslev for at nævne nogle af de ramte byer. Så voldsomt ventes det dog ikke at gå for sig denne gang. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.