Sjusser, damer og højt humør - plejehjem åbner bar

På plejecenter Vesterled i Vamdrup kan beboerne nu drikke sjusser og høre musik som i deres unge dage. Personalet har nemlig åbnet en bar.

På plejehjemmet syd for Kolding bor ægteparret Aage og Grethe Kyed.

Og i dag er festtøjet fundet frem. De to 93-årige skal nemlig til fest på plejehjemmets nyåbnede bar. For fin skal man da være, når der er fest. 

- Der kommer jo damer dernede, siger Aage, mens han binder sin butterfly.

 

Parret har været gift i 70 år, og det er efterhånden er en del år siden, de var unge og gik til fest. Men tanken om fest vækker minder hos Aage, der lige så tydeligt husker, hvordan han og konen plejede at komme frem til festerne.

- Jeg havde en cykel. Og så kunne hun jo komme op på stangen og sidde, og så cyklede vi ellers til fest, fortæller Aage og griner.

 Selvom cyklen for længst er skiftet ud med en rollator, så er det stadig Aage, som sørger for, at de begge kommer frem. Grethe sidder på rollatorens sæde, og Aage kører.

- Hun gider ikke at gå, forklarer Aage.

Heldigvis er festen lige for enden af gangen i plejehjemmets opholdsstue. En stor del af beboerne er allerede mødt op, da Aage og Grethe ankommer.

- Der er jo fuld af folk her, udbryder Aage overrasket.  

Baren skal vække minder hos beboerne

Den nye bar er blevet nøje gennemtænkt af personalet, som både har købt gamle møbler og har snakket med alle 28 beboere om, hvad de drak dengang, de var unge. For personalet er det nemlig vigtigt at skabe den helt rette stemning.

Formålet med baren er både at skabe hygge og socialt samvær, men især også at få de ældre til at tænke tilbage og snakke om dengang, de var unge.

- Vi prøver at sætte os ind i, hvad det er, den ældre godt kan lide, og bringe det i spil, og vi prøver at sige, at det jo egentlig er på deres præmisser. Det der med at have noget socialt, at der inde i ældre mennesker også er et ung menneske, siger Bente Thygesen, der er leder på plejecentret, til TV 2.

Mere kulør på tilværelsen

Aage Kyed er godt tilfreds med det nye initiativ.

- Det giver lidt kulør på tilværelsen, fortæller han smilende, mens han drikker sin Baileys.

Selvom Aage ikke mener, at man kan blive for gammel til at drikke sjusser, så holder han nu alligevel lidt igen med alkoholen.

- Man skal passe på med alkoholen, når man bliver ældre. Det tager så lang tid, før man bliver ædru igen.

Aage vælger at slutte aftenen af med et spil bob mod en af hjemmets andre beboere. Det bliver nok hverken sidste gang, at Aage får sig en sjus eller et spil bob, for baren vil nemlig fremover være åben en gang om ugen.