Patienter får ikke brev i tide: Kræftundersøgelser må aflyses

Folketinget har vedtaget, at f.eks. undersøgelser for kræft skal laves hurtigst muligt. Men adskillige undersøgelser aflyses, fordi indkaldelsen ikke når frem.

Region Syddanmark oplevede de i efteråret, at en del patienter ringede til sygehuset, fordi de fik indkaldelsen for sent. Selv om regionen havde frankeret med 27 kroner til et quickbrev, som skulle være fremme dagen efter afsendelse.

På sygehuset i Horsens, som hører under Region Midtjylland, må de aflyse to-fire undersøgelser hver uge, fordi posten ikke når frem, skriver Jyllands-Posten søndag. Det handler bl.a. om opfølgning på tarm-screeningen hos 50-75-årige.

Lignende oplevelser har de i Region Syddanmark, hvor de såkaldte quickbreve ofte er forsinket to-tre dage.

- Det er kritisk både for patienten – og for sundhedsvæsenet, som ikke udnytter udstyret og personale optimalt, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V) til TV SYD.

Region Syddanmark oplevede de stigende problemer i løbet af efteråret, hvor PostNord indførte quick-brevet i stedet for de tidligere A-breve. Portoen blev sat til 27 kr. pr. brev – og så skulle de være ude dagen efter. Til gengæld kunne de billigere B-breve være op til fem hverdage om at blive omdelt.

Både Region Syddanmark og Region Midtjylland har lavet deres egne test af quick-brevene. Og resultatet var, at halvdelen ikke nåede frem dagen efter. Det førte bl.a. til at Region Syddanmark indbød PostNord til krisemøde i december, oplyser økonomidirektør Mogens Sehested, Region Syddanmark.

PostNord afviser tallene. Deres egne undersøgelser – lavet af et eksternt firma – viser, at kun et ud af ti breve kommer for sent ud. PostNord indbyder regionerne til at være med til at analysere quickbrevene.