Pengestrid drukner planer om digeforstærkning

Diget ved Ballum trænger til at blive forstærket og forhøjet, men stat og kommune kan ikke enes om betalingen.

Kresten Hansen er havnet i lidt af en klemme.

Han er digegreve for Ballumdiget, der strækker sig fra den lille by Hjerpsted til et par kilometer nord for Rømødæmningen. Men Ballumdiget har set bedre dage, og trænger til at blive forhøjet, hvis det skal kunne modstå det stadig voldsommere vejr.

- Det er 100 år gammelt nu, og det er ikke højt nok mere i forhold til de vandspejlsstigninger, vi regner med i det 21. århundrede, siger digegreve Kresten Hansen fra Bredeådalens Digelag til TV SYD.

Forstærkningen vil koste op mod 30 millioner kroner, men hvem der skal betale den regning, er der stor uenighed om.

Før i tiden var det sådan, at når et dige skulle forhøjes, så betalte staten halvdelen af udgifterne, mens kommunen og digelaget skulle skaffe en sjettedel af beløbet. Den sidste tredjedel af pengene kom amtet med. Men amtet findes som bekendt ikke mere, og i ti år er en ny aftale om betalingen blevet skubbet igen og igen.

Det betyder, at Kresten Hansen mangler op mod ti millioner kroner, og de penge skal helst findes hurtigt.

quote

Det er 100 år gammelt nu, og det er ikke højt nok mere.

Kresten Hansen, Bredeådalens Digelag

- Den 3. december 1999 løb vandet over diget, da stormen var allerværst, og havde stormen fortsat bare en time endnu, så havde vi haft en katastrofe. Kommer der en stor storm, så kan den i princippet nå helt ind til Tønder. Der er kun et lille dige, som spærrer for det, og det er kun fire meter højt, siger Kresten Hansen.

Kresten Hansen har sendt en ansøgning til Kystinspektoratet i håb om at få penge til at forstærke, forbedre og forhøje det gamle Ballum dige.

Tønders borgmester Henrik Frandsen har inviteret miljøminister Esben Lunde Larsen til Havneby på Rømø i håb om, at der endelig kan komme gang i forhandlingerne om, hvem der skal betale hvad, når det gælder digeforstærkningerne.

- Det vil være nogle store summer, der går tabt, hvis området her kommer til at stå under vand, så derfor er det altså noget, som vi er nødt til at få styr på. Nu er der gået ti år uden en løsning, så mon ikke det er ved at være på tide, at vi finder en varig løsning på det her problem, siger borgmester Henrik Frandsen (V) til TV SYD.

Til TV SYD siger Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), at sagen i øjeblikket er under behandling:

- Der har siden 2010 ikke været udført forstærkning, nykonstruktion eller reparation af ekstraordinære skader af medfinansierede diger i Vadehavsområdet, og jeg kan derfor ikke siges noget om fordeling mellem stat og kommuner for denne periode eller sandsynligheden for fremtidig finansiering.  Jeg vil understrege, at vi foretager en konkret vurdering af det enkelte projekt og ikke efter en fast fordelingsnøgle. Jeg kan ikke begynde at antyde afgørelsen af en sag, som i øjeblikket ligger til behandling. Det vil være useriøst, siger Esben Lunde Larsen.

 

Tønders borgmester håber, der snart kommer en løsning på digeproblemet.