Pilot fortæller: Sådan skød jeg mig ud med katapult over Vadehavet

F-16-piloten fra Flyvestation Skrydstrup, der i oktober måtte lade sit fly styrte ned i Vadehavet, fortæller nu for første gang offentlig om, hvordan han oplevede de dramatiske timer.

Alle muligheder var blevet undersøgt, inden piloten som sidste udvej skød sig ud med katapult over Vesterhavet

'"Det bliver en god dag på arbejdet".

Sådan tænkte en dansk F-16-pilot med kaldenavnet "HED", da han om morgenen 27. oktober kørte på arbejde. Foran ham ventede en træningsflyvning omkring Rømø.

I en timelang videooptagelse, der netop er  offentliggjort på Forsvarets hjemmeside, fortæller "HED" udførligt om flystyrtet.

Allerede da flyet lettede, bemærkede kontroltårnet dele af landingsstellet, der røg af. De så også, at der kom røg fra flyets såkaldte efterbrænder.

Piloten så også selv en lille røgsky og dækrester, der fløj ud til siden.

Da beslutningen om et kontrolleret styrt er truffet, er alt andet forsøgt. Flyet kredser rundt over Vesterhavet i følgeskab med det andet F-16-fly.

Piloten vil gerne undgå et styrt fra en lav højde, for det har tidligere kostet piloter livet.

To minutter efter at piloten har skudt sig ud med katapult og har ramt vandet, bliver han samlet op af en redningssvømmer. I helikopter flyves han til Flyvestation Skrydstrup.

Trods den voldsomme exit slipper han fra styrtet med knubs og en mindre skade i ansigtet fra hjelmens visir, da han rammer havet. Der gik kun halvanden uge fra styrtet, før "HED" var i luften igen.

Du kan se og høre hele hans beretning her:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

Derfor udsender Forsvaret en video

Det er usædvanligt, at Forsvarets tv udsender hele videoer, som i dette tilfælde.
Det er på grund af den store medie-interesse, der har været om den kontrollerede udskydning med katapultsædet, da det var umuligt at lande med et F-16-jet.
- Piloten var kun interesseret i at udtale sig til os - og sin søns skoleblad, fortæller pressechef Karsten Nielsen fra Forsvarskommandoen.