PLO om lægemangel: Vi har sovet i timen

87 procent af lægehusene i Esbjerg Kommune har lukket for tilgang af nye patienter. Lægemanglen går ud over patienterne, mener PLO.

Tommy Rhode i Bramming er en af de 4000 patienter i Esbjerg Kommune, der ikke kan få fat i en læge. Hans egen praktiserende læge er sygemeldt, og langt de fleste lægehuse i kommunen har sagt stop for nye patienter.

Tommy har prøvet at kontakte andre læger, men lige lidt hjælper det. I Esbjerg Kommune har 87 procent af lægehusene sagt stop for flere patienter, og i hele Region Syddanmark er tallet 41,4 procent.

- Jeg ringer til to læger i Bramming, hvor jeg bliver afvist. Den ene på telefonsvarer og den anden i samtale med sekretæren, siger Tommy. 

 

Kan gå ud over svage patienter

Hos PLO, interesseorganisationen for praktiserende læger, anerkender man problemet.

- Vi har simpelthen sovet lidt i timen, Anne-Mette Rotwitt, PLO.

Samtidig siger hun, at lægemanglen kan ramme især de svage patienter.

- Det, at man skal til at køre længere væk for at komme til lægen, det vil gå ud over det, vi kalder de svage patienter, de kronisk syge og psykisk syge, fordi det er svært for dem at komme til lægen, især hvis det er længere væk.

 

 

- Det er helt galt

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har nedsat et lægedækningsudvalg, der skal finde løsninger på netop dette problem.

- Jeg tror ikke, at man kan løse problemet ved at give en bonus, jeg tror der skal en lang række ting til, hvis vi skal gøre op med den geografiske ulighed i sundhed, som der er, siger Ellen Trane Nørby til TV SYD.

Det er jo Esbjerg vi snakker om, Danmarks femtestørste by, det er da helt galt?

- Det er helt galt, og det er ikke kun i Esbjerg, det er også i andre landdistrikter og i København, så det er også et problem i andre regioner, og det er et af de problemer, der står allerhøjest på min arbejdsliste, siger Ellen Trane.