Politiker: Religion og politik væk fra sygehusene

Debatten om tørklæder på sygehuse fortsætter. Nyt forslag vil forbyde alle religiøse og politiske symboler på sygehusene i Region Syddanmark.

Et forbud mod at sygehuspersonale må bære religiøse eller politiske symboler kan være på vej til at blive virkelighed i Region Syddanmark.

På mandagens regionrådsmøde foreslog liberal Alliance og Nye Borgerlige, at sundhedspersoner i Region Syddanmark skal fremstå ideologisk, politisk og religiøst neutral i arbejdstiden.

- Jeg er selv læge og politiker, og på min lægevagt kunne jeg ikke drømme om at bære et badge for mit parti. Forslaget går ud på, at vi skal beholde patienten i centrum, og det er deres tilstand det handler om. Derfor skal både politiske og religiøse symboler væk fra sundhedspersonalet, siger Marianne Mørk Mathiesen, der selv er praktiserende læge i Esbjerg.

Forslaget blev støttet af Venstre og Konservative. Dansk Folkeparti stemte imod, mens resten undlod at stemme. Det er nu sendt til granskning for bl.a. lovlighed hos regionens jurister samt til høring i medarbejderudvalgene. Derefter vil det vende tilbage som et forslag, politikerne i regionsrådet skal tage stilling til.

Marianne Mørk Mathiesen fra Liberal Alliance siger til TV SYD, at f.eks. patienter, som akut indlægges er psykisk sårbare i situationen, har krav på, at de behandles af neutrale sundhedsmedarbejdere. 

Jeger helt fremme på beatet med dette forslag, sgier Marianne Mørk Marhisen.
Jeger helt fremme på beatet med dette forslag, sgier Marianne Mørk Marhisen.
quote

Vi har fået en religion til Dannmark, som har tradition for at bære meget synlige symboler. Jeg ser et problem, som vokser. Derfor er jeg fremme på beatet og vil forhindre alle religiøse og politiske symboler

Marianne Mørk Mathiesen, Liberal Alliance 

Gælder det også det kristne kors som i en halskæde?

- Som udgangspunkt gælder det alle, men måske netop korset kan undtages, fordi kristendommen er en statsreligion her i landet. Det har vi endnu til gode at få helt afklaret, siger Marianne Mørk Mathiesen.

Mandag faldt et forslag i regionsrådet fra Dansk Folkeparti om at forbyde hovedbeklædning med tørklæder på sygehusene i Region Syddanmark, men debatten fortsætter med det nye forslag fra Marianne Mørk Mathiesen fra Liberal Alliance og Holger Gorm Petersen fra De Nye Borgerlige. 

- Vi har fået en religion til Dannmark som har tradition for at bære meget synlige symboler. Jeg ser et problem, som vokser. Derfor er jeg fremme på beatet og vil forhindre alle religiøse og politiske symboler blandt sundhedspersonalet, siger Marianne Mørk Mathiesen.