Politikere skælder ud over endnu en byggestrid

Juridisk Afdeling i Vejle Kommune går for hårdt til kommunens egne borgere, mener flere byrådsmedlemmer.

- Der er noget helt galt med Vejle Kommune og dens juridiske afdelings behandling af borgerne.
Sådan siger byrådsmedlem Dan Arnløv (K), efter TV SYD’s historie om et ungt par, som er kommet i klemme efter at have købt en byggegrund af Vejle Kommune. Parret mener, kommunen har fyldt leret overskudsjord på byggegrunden, så det blev langt dyrere end ventet at fundere grunden.

Det afviser kommunen at have gjort, selv om parrets påstand blandt andet støttes af en nabohøring og en nabo. Desuden har kommunen afvist at tage et møde med parret. Først da TV SYD spurgte til sagen, inviterede borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V) parret til et møde. 

- Det er et af mange eksempler på, at kommunen er for hård overfor sine egne borgere. Det er på tide, at kommunen får en anden tilgang til denne type sager. En kommune har ekstremt stor magt, og det forpligter over borgerne, som er den svage part, siger Dan Arnløv Jørgensen (K).

Dyre retssager

Han nævner en anden sag, hvor et par klagede over fejl og mangler på et hus, som kommunen havde solgt. Parret kræver derfor 165.000 kroner i erstatning, men kommunen afviste med den begrundelse, at parrets krav er forældet.
Derfor gik parret til Retten i Kolding, som gav dem ret i, at kravet ikke var forældet. Men kommunen kærede til Vestre Landsret, som gav kommunen ret. Nu ender sagen måske i højesteret. 

- Man burde gå efter et forlig, for det bør være absolut sidste udvej, at en kommune fører retssag mod sine egne borgere, siger Dan Arnløv Jørgensen.

quote

Det bør være absolut sidste udvej, at en kommune fører retssag mod sine egne borgere

Dan Arnløv Jørgensen, konservativ byrådspolitiker Vejle

Opslidende for borgerne

Det socialdemokratiske byrådsmedlem Martin Sikær Kristensen er enig.

- Jeg er ked af, at kommunen ofte møder utilfredse borgere med jura i stedet for fornuft. Man skal først bruge jura og eventuelt retssager overfor borgerne, når alle andre muligheder er udtømte. Man skal huske på, at den slags tvister kan være meget opslidende for de borgere, som er kommet i klemme, mens kommunen jo har langt flere ressourcer, siger Martin Sikær Kristensen.

Han undrer sig over, at kommunen længe afviste at tage et møde med parret.

- Der vil være selvfølgelig være sager, hvor borgerne og kommunen er uenige. Men også i de tilfælde vil det være fornuftigt, at kommunen indkalder til at møde med borgerne i øjenhøjde. Det kunne jo være, at nogle af problemerne kunne løses med fornuft, siger Martin Sikær Kristensen.