Politisk flertal vil sikre, at patienter kan beholde erstatning

Jørn Buch fik besked på at betale sin erstatning tilbage til regionen. Nu står flere partier sammen om at vedtage lovændring, der skal forhindre lignende sager.

Da Jørn Buch for tre år siden vågnede op på sygehuset efter en operation for blærekræft, havde de savet hans ene ben af ved knæet. Det fik han erstatning for.

Patienterstatningen afgjorde, at Buch skulle have knap 271.000 kroner i erstatning af Region Syddanmark. Men otte måneder senere bestemte Ankenævnet for Patienterstatning, at han ikke skulle have en erstatning alligevel.

Han fik 30 dage til at betale pengene tilbage.

- Jeg var målløs. At de har ret til at kræve det tilbage, de selv har givet mig – det kan jeg ikke forstå. Jeg havde jo brugt nogle af pengene i fuld tillid til, at det var mine, siger Jørn Buch til TV SYD.

quote

Jeg var målløs. At de har ret til at kræve det tilbage, de selv har givet mig – det kan jeg ikke forstå.

Jørn Buch, patient i Region Syddanmark

Men det kan ikke være rimeligt, at regionen må kræve erstatninger tilbage. Det mener Dansk Folkeparti. Derfor har de fremsat et lovforslag i Folketinget om, at patienterne skal være sikre på at kunne beholde de penge, de får udbetalt som erstatning for fejlbehandlinger.

Det ser nu ud til, at der er politisk flertal for forslaget. I hvert fald bakkes DF op af både SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet. Sundhedsminister Karen Ellemann (V) er også positiv overfor en ændring. 

- Det er virkelig positivt og betryggende, siger Jørn Buch.

I Region Syddanmarks Sundhedsudvalg håber man faktisk også, at forslaget bliver vedtaget. Det til trods for, at Region Syddanmark hvert år budgetterer med at få tilbagebetalt otte millioner kroner af de erstatningspenge, der er udbetalt. 

- De penge skal selvfølgelig findes et andet sted, men det er jeg parat til. For jeg synes ikke, at det er i orden, som det er nu, siger Poul Erik Svendsen (S) til TV SYD. 

Men han vil ikke komme ind på, om forslaget vil have en tilbagevirkende kraft, hvis det bliver vedtaget.

- Jeg ser problemstillingen, men den må vi tage efterfølgende, siger han.

Jørn Buch krydser fingre for, at lovforslaget også vil komme ham til gode, såfremt det bliver vedtaget.

- Det håber jeg, at det gør. Men ellers vil jeg da glæde mig over dem, der i fremtiden får en retsgaranti, siger han.

I løbet af de sidste 2½ år har Region Syddanmark krævet erstatningspenge tilbage fra patienter 44 gange.