Psykiatriske patienter får god døgnrytme med intelligent lys

Siden 2015 har lyset på psykiatrien i Aabenraa skiftet nuance efter lyset udenfor. Det har haft en positiv effekt både på patienter og personale, viser en ny rapport.

Det er måske ikke noget du tænker over til dagligt, men i løbet af dagen går dagslyset udenfor fra koldt til varmt lys.

Det efterligner de på tre psykiatriske afdelinger i Region Syddanmark. For indlagte patienter og plejepersonalet har det nemlig haft en stor effekt.

- Kroppen har det bedst, når den følger en normal døgnrytme, hvor lyset svinger i løbet af døgnet. Så det drejer sig om, at gøre det så naturtro som muligt, siger sygeplejerske på Psykiatrisk Afdeling i Aabenraa, Hanne Bendixen, til TV SYD.

quote

Vi kan mærke en forskel på patienterne fra tidligere. De vandrer ikke så meget - og kontakter os ikke så meget. De får deres nattesøvn, og sover om natten.

Hanne Bendixen, sygeplejerske, Psykiatrisk Afdeling, Aabenraa

I Aabenraa er der arbejdet med døgnrytmelyset siden den psykiatriske afdeling åbnede i 2015. Det har givet en tydelig effekt på patienterne - specielt om natten.

- Vi kan mærke en forskel på patienterne fra tidligere. De vandrer ikke så meget - og kontakter os ikke så meget. De får deres nattesøvn, og sover om natten, som de helst skal, understreger Hanne Bendixen.

I øjeblikket findes døgnrytmelyset på tre afdelinger i Region Syddanmark, og både patienter og personale oplever en forbedret døgnrytme, viser en rapport fra regionen.

- 60-70 procent af psykiatriske patienter har faktisk søvnrytmeforstyrrelser. Så lyset har stor betydning i forhold til at normalisere søvnrytmen. Vi ved, at der er evidens for, at lys er med til at regulere søvnrytmen, forklarer Lene Høgh, der er ledende overlæge på Psykiatrisk Afdeling i Aabenraa.

Men det er ikke kun patienterne, der har haft gavn af døgnrytmelyset. For personalet, der arbejder på afdelingen om natten, har lyset en positiv effekt, når de kommer hjem fra arbejde.

- Specielt efter nattevagten, når man kommer hjem, sover man meget bedre, slutter Hanne Bendixen.

Døgnrytmelyset bliver også en del af den nye psykiatriske afdeling, der åbner i Vejle i februar.