811 kvinder for sent indkaldt til kræftundersøgelse

811 kvinder med mistanke om kræft har ventet mere end de lovpligtige 14 dage på supplerende kræftundersøgelse. 138 af dem har efterfølgende fået konstateret brystkræft.

Sygehusene i Region Syddanmark har i 811  tilfælde ikke overholdt den lovpligtige ventetidsgaranti på 14 dage for undersøgelse for brystkræft, efter at der er opstået mistanke om brystkræft i forbindelse med mammografiscreening. Det skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse.  

 

138 af de 811 kvinder har efterfølgende fået konstateret brystkræft. For de kvinder, der har fået konstateret brystkræft, er den for sene indkaldelse på mellem 1 og 37 dage. 

- Det her er en fejl, der ikke må ske. Særligt er vi kede af den usikkerhed, det giver hos de kvinder, der viste sig at have brystkræft, når vi nu op til to år efter må meddele, at vi desværre ikke fik indkaldt dem rettidigt til undersøgelse.Jeg vil hermed gerne give alle de berørte kvinder og deres pårørende en uforbeholden undskyldning, siger direktør på Odense Universitetshospital, Kim Brixen, i en pressemeddelelse. 

Fejlen blev opdaget kort før jul. Her viste det sig, at en præcisering af reglerne fra Sundhedsstyrelsen i 2014 ikke var indført korrekt i Region Syddanmark. Det betyder, at en række kvinder i regionen siden maj 2014 og frem til december 2016 for sent har fået den supplerende undersøgelse, der skulle afgøre, om de havde brystkræft.