Regionen: Carl Holst var ikke inhabil

Carl Holst sad i PKA’s ledelse, da PKA investerede i sygehus i Region Syddanmark. Men regionen mener ikke, han overtrådte reglerne.

”Carl Holst kan ikke antages at have været inhabil”.

Sådan lyder Region Syddanmarks svar til Statsforvaltningen, som undersøger den tidligere regionsrådsformand og andre politikeres mulige dobbeltrolle.

Pensionskassen PKA har investeret milliarder af kroner i store offentlige byggerier. PKA vandt opgaverne samtidig med, at Carl Holst (V), Region Midts regionrådsformand Bent Hansen (S) og den sjællandske regionsrådsformand Jens Stenbæk (V) havde bestyrelsesposter i PKA.

SF valgte som de eneste at tage et forbehold, da de ønsker at diskutere udfaldet internt i deres gruppe. 

Udenfor døren

Men ingen af de tre var med til at stemme om, hvem som skulle vinde udbuddene. Derfor afviser de tre regioner alle i deres svar til Statsforvaltningen, at reglerne blev overtrådt.

Ifølge Region Syddanmark var Carl Holst ganske vist med til at beslutte, at der skulle bygges en psykiatrisk afdeling i Vejle, og at den skulle være et offentligt byggeri i partnerskab med private (OPP). Men han var ikke med i selve udbudsfasen. Dermed støtter regionen Carl Holsts egen forklaring.

Det samme gælder to andre syddanske regionsrådsmedlemmer, Bo Libergren (V) og regionens næstformand Poul-Erik Svendsen (S), som Statsforvaltningens også kigger på. Begge var ligesom Holst bestyrelsesmedlemmer i PKA, da regionsrådet undersøgte muligheden for at bygge psykiatriafdelingen i Vejle.

Slog konkurrerende udbud

Region Syddanmark kan derimod ikke svare på, hvornår det stod klart for PKA’s bestyrelse, at selskabet ville byde på byggeriet af den psykiatriske afdeling.

PKA er sammen med PensionDanmark, Sampension,  MT Højgaard og DEAS med i konsortiet Team OPP. De tre pensionsselskaber lægger i alt 430 millioner kroner til byggeriet, mens MT Højgaard og DEAS står for byggeriet og driften. Psykiatriafdelingen bygges i Grejsdalen ved Vejle Sygehus, hvor den skal stå klar til februar næste år.

Team OPP vandt udbuddet i konkurrence med et tilbud fra A. Enggaard A/S samt et fælles tilbud fra Industriens Pensionsforsikring og KPC Herning. Også E. Pihl & Søn samt Sjælsø Danmark var på banen, men begge gik konkurs undervejs.