Sådan kender du de farlige og falske Pamolpiller

De falske piller kan være en rigtig farlig cocktail, hvis man er i blodfortyndende behandling.

Torsdag tilbagekaldte firmaet Takeda Pharma et parti (batch) Pamol på grund af fund af andre, ukendte tabletter end Pamol i enkelte pakninger.

Myndighederne tager sagen meget alvorligt, fordi pillerne kan være farlige. Indholdet i pillerne er nemlig Ibumetin 600 mg i stedet for Pamol.

- Fejlpillerne er også smertestillende. Men de er meget stærkere end Pamol. Så hvis du tager dem på samme måde som Pamol, så kan du få en relativt alvorlig forgiftning, oplyser Apotekerforeningen til TV SYD.

Du kan selv kontrollere, om du har fået de forkerte piller, ved at holde øje med to ting:

  1. På siden af pakken skal der stå batchnummer 11255945 og anvendes før 07-2021.
     
  2. De originale Pamoltabletter er aflange, hvide tabletter med teksten PAMOL på den ene side. De ukendte tabletter mangler teksten PAMOL.
quote

De er meget stærkere end Pamol. Så hvis du tager dem på samme måde som Pamol, så kan du få en relativt alvorlig forgiftning.

Apotekerforeningen

Hvis du har de falske Pamoltabletter, så skal du aflevere pakken på apoteket, uden at bruge flere tabletter. Her får du udleveret en ny pakning. Lægemiddelstyrelsen opfordrer til, at man ikke indtager tabletter fra det berørte parti.

Hvis du allerede har taget tabletter fra en af de berørte pakninger, så bør du kontakte din læge.

Som TV SYD kunne fortælle fredag, så er Esbjerg Kommunes ansatte nu i gang med at gennemgå de tusindvis af piller, der ligger i pilleæsker i medicinskabe og på natborde rundt om i kommunen. Kommunen regnede i første omgang med, at op mod 2.000 af deres borgere risikerer at have fået den forkerte medicin, det tal har de nu reduceret til 600.

Men problemet kan ramme flere steder i landet og landsdelen.

- Grossisten kan se hvilke batchnumre de har solgt til de enkelte apoteker. Så vi ved også, at der er apoteker i København, der har modtaget den falske medicin. Vi regner med at det er spredt over hele landet, men vi har ikke fundet et mønster, forklarer Apotekerforeningen.

Du kan læse mere om tilbagekaldelsen på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside, ligesom du kan læse mere om indholdet i beholderne på Takedas hjemmeside.