Sådan registrerer politiet din nummerplade

Syd- og Sønderjyllands gør nu klar til at tage automatisk nummerpladegenkendelse i brug ved grænsen. Her kan du læse, hvordan systemet virker.

Fremover vil din nummerplade blive scannet når du krydser den dansk-tyske grænse. Syd- og Sønderjyllands Politi er nu klar til at tage et automatisk nummerpladegenkendelsessytem i brug.

Systemet fungerer som en form for kamera, der registrerer alle nummerplader, der kører forbi. Hvis en nummerplade tilhører en bil, der er i forvejen er i politiets system, så bliver politiet automatisk alarmeret. Det kan for eksempel være biler, der er eftersøgt, der sætter alarmen i gang.

Opbevaring af data
Systemet har været kritiseret for at masseovervåge danskerne. Der er dog forskel på, hvor længe politiet gemmer informationerne om din bil. Ifølge bekendtgørelsen om politiets brug af nummerpladegenkendelse bliver bilerne opdelt i to kategorier - "hits" og "no hits".

"Hits" er nummerplader på biler, der kendt i politiets system i forvejen. Det kan blandt andet være biler, der er efterlyst eller tilhører personer, der er mistænkt for lovovertrædelser. Det kan også være biler, der ikke er synet eller forsikret. "Hits" kan gemmes i genkendelsessystemet i mellem tre måneder og to år alt efter overtrædelsens karakter.

"No hits" er biler, der ikke er kendt af politiet. De skal som udgangspunkt slettes fra systemet inden for  24 timer. Hvis "no hits" indgår som en del af en aktuel målrettet politi-indsats, må oplysningerne gemmes i op til 30 dage. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.