Tænketanken Europa: Grænsekontrollen koster

Tænketanken Europa mener, grænsekontrollen koster den danske stat økonomisk.

Bjarke Møller, der er direktør for Tænketanken Europa, ser ikke just positivt på den effekt, grænsekontrollen har på danskernes samhandel med Europa. Ifølge en undersøgelse, Megafon har foretaget for TV SYD, fortæller otte procent af de adspurgte, at de på grund af grænsekontrollen kører mindre over grænsen, end de ellers ville have gjort. På samme måde fortæller flere grænsebutikker, at de oplever færre kunder.

- Danmark har lige fået lov til at forlænge tre måneder, men det koster, og det kan vi høre nu med meldingerne fra grænsebutikkerne. Det, vi ved, er, at dengang man indførte Schengen-aftalen og den fri bevægelighed, der hævede det faktisk samhandlen med 10-15 %, så det koster altså på den lange bane, hvis man får en mere permanent grænsekontrol, siger Bjarke Møller til TV SYD.

quote

Det koster på den lange bane, hvis man får en mere permanent grænsekontrol.

Bjarke Møller, direktør, Tænketanken Europa.

Og skulle grænsekontrollen gå over til en mere permanent løsning, så forudser Bjarke Møller, at tendensen med faldende besøgstal i grænsebutikkerne fortsætter.

- Det vi har i øjeblikket, det er kun midlertidig grænsekontrol og stikprøver, og det er noget helt andet end den permanente grænsekontrol, hvor man vil opleve længere køer ved grænserne. Og det, der er alvorligt, er, hvis en række europæiske lande gør det, og at vi ikke længere har et indre marked. Det er jo det, Danmark lever af.

Se hele interviewet med Bjarke Møller øverst i artiklen, hvor han også kalder grænsekontrollen for et "teater".