Tidligere soldat: Mere hjælp til veteraner

Efter tragedien med soldaterveteranen Lars Kragh stilles der nu spørgsmålstegn ved, om ekssoldaterne får nok hjælp.

Tirsdag blev den tidligere soldat Lars Kragh anholdt og sigtet for drabet på sine forældre. Han betegnes som psykisk ustabil og har tidligere fået diagnosen PTSD. Men selvom den 42-årige mand ikke er dømt i sagen, så har det alligevel fået snakken om hjælpen til veteraner til at blusse op.

Det ved den tidligere oversergent og nu veterankoordinator i Vejen kommune Allan Kühne Nielsen. Han hjælper veteraner, når de vender hjem fra en krigszone.

- Det handler om, at jeg taler det samme sprog, som de gør. I Forsvaret er der mange udtryk og en speciel kultur, så derfor oplever jeg, at det har en postiv effekt, at jeg også kender til det, de kommer fra, forklarer han til TV SYD.

Derfor mener han også, at der er brug for flere veterankoordinatorer rundt om i kommunerne. Tal viser, at 9-10 procent af de udsendte lider af PTSD.  

- Behovet er der, og det er skræmmende at se, at der kun er 9-10 stykker på landsplan, siger han.

 Også forsvarsministeren er opmærksom på emnet. I en mail til TV SYD skriver han følgende:

 Når en så tragisk hændelse sker, giver det altid anledning til at overveje, om vi kan gøre noget anderledes. I 1990’erne var vi ikke ordentligt forberedt på de konsekvenser, det havde at sende soldater ud til verdens brændpunkter og få dem ordentligt hjem igen. Der er heldigvis meget langt mellem, at hændelser ender, som det her er tilfældet. Det er overordentlig vigtigt, at vi gør, hvad vi kan for at forebygge og undgå, at det skal komme så vidt. Vi har en solid veteranindsats i dag, og der er stor politisk velvilje til at gøre noget for vores veteraner. Vi skal dog altid være parat til at evaluere på, om vi gør det godt nok. Af samme grund er Regeringen i gang med et servicetjek af veteranindsatsen. Et arbejde som vi præsenterer efter sommerferien.