Statsløse palæstinensere får dansk jul hos familie

Røde Kors’ projekt Julevenner sikrer, at 300-400 flygtninge får mulighed for at opleve en traditionel dansk jul. TV SYD har besøgt en familie i Gadbjerg, som lukker dørene op juleaften.

Familien Skov Toft i Gadbjerg har meldt sig til at have en lille familie af statsløse palæstinensere på besøg juleaften. I dag blev de hentet på asylcentret i Jelling for at forberede dem på, hvad der hører til en dansk jul.

- De kommer ikke bare her og spiser. De skal være med til forberede juleaften: Lave mad, dække bord og så videre, fortæller Lars Skov Toft til TV SYD

Projekt Julevenner matcher danske familier med asylansøgere. Sidste år lykkedes det at skaffe over 300 flygtninge mulighed for at opleve en dansk jul.

Den palæstinensiske familie fik smagsprøve på dansk snaps under dagens besøg i Gadbjerg.
Den palæstinensiske familie fik smagsprøve på dansk snaps under dagens besøg i Gadbjerg.

- Vi har jo overflod,  siger  Lars Skov Toft videre til TV SYD.  Vi viile gerne gøre nogen glade, og der tænkte vi egentlig ikke på danskere. Vi tænkte på mennesker, der er ude på kanten. Det er man jo som asylansøger i Danmark.

Den palæstinensiske familie består af far og mor og to sønner på ni og 14 år. De boede i Haifa, da krigen tvang dem til at flygte. I tre år har de boet i en flygtningelejr i Libanon, inden de fik samlet penge til at komme videre til Danmark.

Her har de boet i asylcentret i Jelling i fem måneder, mens deres asyl-ansøgning behandles.  De har fået at vide, at der er 60 procents mulighed forat de kan få opholdstilladelse.

- Jeg synes, at det er formidabelt, at de gerne vil holde dansk jul efter fem måneder. At de tør tage den chancen. Det er ikke normalt, at man gør det. Særlig med en muslimsk baggrund, siger Lars Skov Toft.

Røde Kors oplyser, at der fortsat er flygtningefamiler som gerne vil holde dansk jul.

Interesserede kan stadig melde sig på hjemmesiden rodekors.dk/julevenner.

Tilmelding kan ske fra til kl. 10 lillejuleaften. Alle, som bliver matchet, får besked inden kl. 16 fredag.

Flygtningefamilien skal være med til at forberede den danske juleaften.
Flygtningefamilien skal være med til at forberede den danske juleaften.