Danmark redder liv: Tonny var død i 28 minutter - hurtig førstehjælp reddede hans liv

Efter hjertestop er chancen for at overleve blevet større. "Danmark redder liv” skal hjælpe til at gøre overlevelseschancerne endnu større.

Tonny Sandau fra Gråsten husker intet fra den 14. november sidste år. Andre har fortalt ham om den onsdag, hvor han faldt om med et hjertestop og døde.

quote

Jeg husker ikke noget, før jeg vågner fire døgn senere på Odense Universitetshospital.

Tonny Sandau, Gråsten

Kun en hurtig indsats fra ekskonen og senere hen frivillige og professionelle førstehjælpere reddede hans liv.

- Jeg husker ikke noget, før jeg vågner fire døgn senere på Odense Universitetshospital (OUH), siger Tonny Sandau til TV SYD.

Så hurtigt gik det

  • 12.07: Alarm modtages
  • 12.08: Ambulance afsendt fra Haderslev
  • 12.08: Akutlægebil afsendt fra Aabenraa
  • 12.08: Der søges efter ”Danmark redder liv” førstehjælpere
  • 12.09: To førstehjælpere kvitterer for alarmen og kører til adressen
  • 12.15: Ambulance ankommer
  • 12.26: Akutlægebil ankommer
  • 12.38: Akutlægehelikopter ankommer

Han var på besøg hos eks-konen i Vojens, da han fik hjertestop. At han stadig er i live - uden mén efter 28 minutter uden puls - kan han blandt andet takke sin ekskone for. Hun gav nemlig hjertemassage de første otte-ni minutter, indtil professionel hjælp nåede frem.

- Jeg kan kun give en stor tak til dem. Jeg er dem meget taknemmelig over, hvad der skete, og det er min familie også, siger Tonny Sandau, der er heldig med stadig at være i live efter et hjertestop.

Kun hver tiende af de cirka 4.000 danskere, der falder om med et hjertestop langt fra et hospital, overlever efter 30 dage. Det tal er væsentligt forbedret siden 2001, og med kampagnen “Danmark redder liv” skulle det gerne blive endnu bedre.

Anders smed alt og løb

Anders Vikke fra Fredericia var en af de to førstehjælpere, der blev tilkaldt, da Tonny Landaus eks-kone ringede 112. Han er tilmeldt “Danmark redder liv” som frivillig førstehjælper, og da alarmen løb ind kort efter middag den 14. november, smed han alt, han havde i hænderne, for at hjælpe med at redde Tonny Sandaus liv. Han var i nærheden, fordi hans arbejde ligger i Vojens.

Tonny Sandau så forleden en af sine redningsmænd, Anders Vikke (tv).
Tonny Sandau så forleden en af sine redningsmænd, Anders Vikke (tv).

Da Anders Vikke nåede frem med en hjertestarter, var ambulancen ankommet, og de to reddere var sammen med den anden førstehjælper, også tilkaldt via Danmark redder liv-appen, i gang med at yde førstehjælp:

- De ville gerne have mig til at hjælpe, og så skiftedes vi til at give hjertemassage. Det fortsatte vi så med i seks-otte minutter, indtil lægebilen ankom, fortæller Anders Vikke, der selv har en fortid som redder ligesom cirka halvdelen af de 844 borgere, der har meldt sig som førstehjælper.

- Med den baggrund, jeg har, følte jeg mig forpligtet til at være med i det. Hvis der ligger en med et hjertestop i nærheden af, hvor jeg er, og jeg kan gøre en forskel, så er det det rigtige at gøre, siger han til TV SYD.

Stød i helikopteren

Det er nu to måneder siden, Tonny Sandau fik hjertestop. Men bortset fra, at han intet husker fra dagene før og efter hjertestoppet, så har han stort set ingen mén.

Det skyldes hurtig reaktion fra alle sider. Eks-konens hjertemassage, hendes opkald til 112 og den hurtige professionelle assistance i minutterne efter.

Ambulancen forlod Haderslev ét minut efter alarmopkaldet, Anders Vikke og en anden frivillig førstehjælper i “Danmark redder liv” kvitterede i app’en og kørte til adressen i Vojens, og efter blot 31 minutter landede en akutlægehelikopter foran huset for at fragte Tonny Landau til OUH.

- Jeg har fået fortalt, at der gik 28 minutter, før der kom gang i pumpeværket igen. Og så har jeg fået stød i helikopteren og er kommet under kyndig behandling i Odense, fortæller 68-årige Tonny Sandau, der er en taknemmelig mand i dag.

To ballonudvidelser og en pacemaker skal nu sikre, at Tonnys hjerte ikke sætter ud igen.