Udslip efter brand værre end frygtet

Kun en promille af ca. 5000 tons kvælstof blev samlet op efter storbranden på Fredericia Havn i februar. Dermed er udslippet værre end frygtet.

Seniorrådgiver Lisbet Ogstrup, Danmarks Naturfredningsforening, frygtede få uger efter branden, at udslippet af de mange tusinde tons kvælstof ville være en miljøkatastrofe. Og det nye notat, som Fredericia Kommune har fået fra en professor ved Aarhus Universitet, bekræfter, at forureningen er massiv.

- Man skal jo ikke holde det op imod tallet for kvælstofudledningen i hele landet, siger hun i dag til TV SYD. Det tal er 57.000 tons om året. Men selv om strømmen og vinden har ført kvælstoffet vidt omkring, er det jo kun de indre danske farvande, som er ramt. Og her er den almindelige udledning kun en brøddel af de 57.000 tons.

Om det er en fjerdedel eller mere, kan hun ikke på stående fod sige.

- Men det gør det meget svært af opfylde de Vandmiljødirektiv, som vi har forpligtet os til.

I dagene efter branden blev der gisnet meget om, hvor meget kvælstof og palmeolie, der var sluppet ud i Lillebælt. En lille del endte i kloakerne og rensnings-anlægget. Men Fredericia Kommune opgør i dag, at det måske kun drejer sig om 5 tons – altså en promille.

- Når man ser videoen fra overvågningskameraet, så kan man se, at det bare skyller ud. Intet kloaksystem kan være dimensioneret til at klare det, siger Lisbet Ogstrup til TV SYD.