Varde har fået et skatte-gok

Grundskatterne er steget i mange udkantskommuner. Mest i Varde kommune.

En ulykke kommer sjældent alene - slet ikke for beboerne i mange af landets udkantskommuner. Ikke nok med at der i de senere år er forsvundet arbejdspladser i tusindtal, og det er blevet stadig sværere at sælge ejendomme. Grundskatterne er også steget, skriver Politiken.

Dramatisk stigning

Mest dramatisk har udviklingen været i Varde Kommune, hvor grundskyldspromillen siden 2007 er steget fra 22,87 til 31,56 promille. Det svarer til en stigning på knap 40 procent. Grundskyldspromillen bruges til at beregne, hvad borgerne skal betale i skat for deres grunde.

Skatte-ro i andre kommuner

Til sammenligning er den gennemsnitlige grundskyldspromille i de 98 danske kommuner blot steget med 6 procent - og 40 kommuner har sænket eller holdt skatterne i ro. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Én skat - én kommune

Når kommunerne har haft så travlt med at hæve deres grundskyld, skyldes det blandt andet, at der siden kommunalreformen i 2007 er fundet en harmonisering af beskatningen sted mellem de gamle kommuner, der nu deler rådhus. Det gælder eksempelvis i Varde, fortæller viceborgmester Bøje Meiner Jensen (V).

Kroner i kassen

- I de gamle Blaabjerg og Blåvandshuk Kommuner var der en rigtig høj grundskyld. I harmoniseringens hellige navn besluttede vi at gå op på samme grundskyld i den nye Varde Kommune. Samtidig ville vi selvfølgelig også gerne have nogle kroner i kassen, siger viceborgmesteren til Politiken.