Venner drømmer sig tilbage til soldatertiden i 1800-tallet

Flere medlemmer af foreningen Auxiliarkorpset har tilbragt weekenden i en gammeldags soldaterlejr udenfor Koldinghus.

Mange foretrækker nok at nyde den kolde juletid ved at sidde inde i varmen i en blød sofa med tykke sokker på og gløgg at varme sig på. Og så er der dem, der gerne tilbringer sådan en kold decemberweekend på samme måde som soldater gjorde for cirka 200 år siden.

Denne weekend har Koldinghus besøg af en gruppe medlemmer af foreningen Auxiliarkorpset, en gruppe historieinteresserede, der flytter ind i en soldaterlejr på slotsbanken for at ”lege” soldater anno 1808. Det samme år, som Koldinghus blev ødelagt efter en brand på slottet.

- Koldinghus brændte i 1808, og dengang var der masser af spanske soldater oppe ved slottet. Og i dag er det så danske soldater – eller frivillige, som leger danske soldater. Når man får fortællinger om, hvordan man havde det før i tiden, så sætter det jo også ens eget liv i perspektiv, siger Koldinghus’ kommunikationschef Nanna Ebert til TV SYD om soldaternes indtog på slotsbanken.

Lever på gammeldags vis

De lever, spiser og sover på gammel vis her i weekenden. Eksempelvis er deres seng for en weekend en pose af hør, som er fyldt op med strå. Ovenpå har de tæpper.

Sådan ser det ud, der hvor de sover.
Sådan ser det ud, der hvor de sover.
Foto: Ina Clausen

- Det giver en oplevelse af, hvordan de har haft det dengang. Det er koldt om tæerne, fortæller Rune Knudsen Squindo, der til daglig er skrædderelev og bor i Randers.

- Det, vi gør, er et forsøg på at fortælle en historie, som på mange måder i dansk historieskrivning er blevet lidt overskygget af andre krige, fortæller lærerstuderende Hasse Smedegaard Jespersen fra Odense med henvisning til Napoleonskrigene, der udspillede sig i årene omkring 1808.

Tager alt deres fritid
At være gammeldags soldat i sin fritid, det tager meget af de frivillige soldaters fritid.

- Det er næsten et fuldtidsjob nogle gange. Alt, hvad vi har på, er for det meste syet af os selv. Våbnene er noget vi køber på våbenmesser rundt om i landet, og de er allesammen originale, så de har været brugt i forskellige danske krige, siger Hasse Smedegaard Jespersen.

Det gør de dog gerne for historien og venskabet.

- Der er noget socialt i det. Vi er gode kammerater, så det er fedt, mener Rune Knudsen Squindo. 

Som en lille ekstra ting får medlemmerne af foreningen Auxiliarkorpset også lov til at affyre kanonen her.
Som en lille ekstra ting får medlemmerne af foreningen Auxiliarkorpset også lov til at affyre kanonen her.
Foto: Ina Clausen