Vestkystens strande ramt af paraffin-forurening

Store mængder paraffin er de seneste dage skyllet op på en omkring 30 kilometer lang strækning af den jyske vestkyst, der strækker sig fra Børsmose strand i Varde kommune og ind i Ringkøbing kommune.

Der er tale om paraffin i små partikler, som gør det meget omstændeligt og dyrt, hvis det skal fjernes fra sandstranden. Foreløbig skal der laves analyser for at fastslå stoffets præcise kemiske sammensætning.

Paraffin er et olieprodukt uden smag og lugt. Det bruges blandt andet til kosmetik og lægemidler eller som lys sammen med stearin.
Smelter ud på strandene
- Paraffinen kommer sandsynligvis fra et skib. Den er ikke giftig, men den er svær at håndtere, fordi den smelter ud i sandet. Derfor bliver det et vanskeligt arbejde at rense strandene. Det siger Leif Steen Andersen, som er teamleder for kysten i Ringkøbing-Skjern Kommune til P4 Midtvest.

Den aktuelle forurening med paraffin er endnu et eksempel på, hvordan havene bruges som losseplads. Kommunernes Internationale Miljøorganisation KIMO regner med, at der hvert år dumpes 20.000 ton affald fra skibsfarten i Nordsøen. Og vestkyst-kommunernes udgifter til oprydning er støt stigende. Det siger Poul Sig Vadsholt fra Varde Kommune, som er national koordinatur i KIMO.

Bruger 7 millioner kroner om året

- Mængderne af affald er de samme, på trods af mange års indsats for at begrænse forureningen. Men udgifterne til at fjerne affaldet er stigende. Sidste år brugte kommunerne langs Vestkysten omkring 7 mio kroner på at fjerne affald fra strandene, og det er en stigning på 60 procent i løbet af de sidste 5-6 år, siger Poul Sig Vadsholt.