Den stigende coronasmitte også syd for grænsen udfordrer mindretallet særligt på en ting

Covid-19-smitten ræser afsted også syd for grænsen. Det sætter sit helt særlige præg på hverdagen for det danske mindretal med mange begrænsninger, og særligt en ting er de kede af - nemlig at de ikke kan synge sammen, som de plejer.

Lige nu kan danskere rejse i Slesvig-Holsten, selvom resten af Tyskland er orange, og hvor man skal gå i fjorten dages selvisolation, når man kommer hjem.

De regler kan komme til også at gælde for Slesvig-Holsten fra næste torsdag, og det kan ramme især mindretallene hårdt.

Et land bliver til 'karantæneland', hvis det har et incidenstal på 30 eller derover.

Det havde Slesvig-Holsten ikke i sidste uge, men det har delstaten i denne uge med et incidenstal på 36,61.

Incidens

Incidens er antallet af smittede pr. 100.000 indbyggere pr. uge målt som et gennemsnit over 14 dage. 

Det betyder, at hvis incidenstallet fortsætter med at ligge højt og næste torsdag rammer et gennemsnit over 30 over de seneste 14 dage, så bliver Slesvig-Holsten også kategoriseret som 'karantæneland'.

quote

Det er første gang i mit liv, at vi ikke har kunnet starte et møde med en sang. Det er virkeligt noget, vi savner, og det er en belastning også for det kulturelle liv.

Flemming Meyer, landsformand, Sydslesvigsk Vælgerforening

Mundbind er obligatorisk i Flensborg by

De høje incidenstal tal har allerede nu ført til begrænsninger for det danske mindretal i blandt andet Flensborg, hvor man skal bære mundbind, når man bevæger sig rundt i midtbyen.

- Der plejer at være fyldt her på Grosse Strasse. Selvom det er en kølig dag, så plejer der at være liv. Men hvem gider komme til byen, når man ikke kan være sammen, og man skal gå med maske hele tiden. Det er ikke særlig sjovt, siger Flemming Meyer, der er landsformand for Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW).

Siden den 25. oktober har der været krav om at bære mundbind i Flensborgs fodgængerzoner.
Siden den 25. oktober har der været krav om at bære mundbind i Flensborgs fodgængerzoner.
Foto: Heidi Godskesen Rasmussen

Sangen er savnet

I Tyskland må man i det offentlige rum ikke samles mere end 25 personer, og i privaten er det begrænset til 15 personer. Det gør det sværere og sværere for mindretallet at samles om det sociale, danskheden og det kulturelle. Særligt en ting er savnet. 

- Noget som alle savner indenfor mindretallet, det er muligheden for at synge sammen. Sang betyder meget for vores forening. Det er første gang i mit liv, at vi ikke har kunnet starte et møde med en sang. Det er virkeligt noget, vi savner, og det er en belastning også for det kulturelle liv, mener Flemming Meyer.

quote

Vi kan ikke synge. Det er noget, vi savner rigtigt meget. For sangen er det, der forbinder og skaber identitet, og det er rigtigt svært at undvære.

Gitte Hougaard-Wener, Sydslesvigsk Forening

Og det er noget, formanden for Sydslesvigsk Forening kan nikke genkendende til.  

- Vi kan ikke synge. Det er noget, vi savner rigtigt meget. For sangen er det, der forbinder og skaber identitet, og det er rigtigt svært at undvære, siger Gitte Hougaard-Wener.

Frygten for grænselukning lurer

Samtidig med det stigende smittetal lurer også frygten for en total grænselukning i baghovedet hos begge parter. 

- Når der er så meget grænsekontrol, er det ikke til gavn for mindretallet. Det bliver meget sværere for os at dyrke det fællesskab, vi har på den anden side af grænsen, siger Flemming Meyer

Over 13.000 pendler hver dag fra Tyskland og over grænsen, og i foråret var der lang ventid for pendlerne ved grænseovergangen.  

- Det er jo ikke noget, vi tidligere har været vant til, og hvis ikke mobilen lige minder en om, at nu er du i nyt land, så vil man måske ikke tænke over det, men det gjorde vi under sidste nedlukning, siger Gitte Hougaard-Wener.

Gitte Hougaard-Wener frygter en decideret grænselukning mellem Slesvig-Holsten og Sønderjylland.
Gitte Hougaard-Wener frygter en decideret grænselukning mellem Slesvig-Holsten og Sønderjylland.
Foto: Heidi Godskesen Rasmussen

Derfor håber formanden for SSW, at der vil komme styr på det praktiske, så det ikke kommer til at ske igen. 

- Det må være vores opgave som politikere at få klaret, og hvis vi kan det, så tror jeg også, at os i grænseregionen kan komme helskindet over den her krise, mener Flemming Meyer.