En dårlig sag kommer sjældent alene - Hedensted Kommune i modvind
Historien om Janie Ryberg, der føler sig stemplet som en dårlig mor af Hedensted Kommune, står ikke alene. En Facebook-side med det megetsigende navn 'Dårlig sagsbehandling i Hedensted Kommune' har fået 350 medlemmer på et år.
Opdatering 30. november 2023: Det fremgik tidligere af artiklen, at Hedensted Kommune tabte 51 procent af deres sager. Det var dog ikke tilfældet. Ankestyrelsen afgjorde, at ud af 43 sager blev 21 stadfæstet. Fem sager blev omgjort. 17 sager blev hjemvist, hvilket betyder, at Ankestyrelsen ophæver Hedensted Kommunes afgørelse og sender den tilbage til kommunen, som skal lave en ny sagsbehandling. Artiklen er opdateret.
Janie Ryberg har fået frataget sin tabte arbejdsfortjeneste, som hun fik, fordi hendes søn er autist og ikke kan være en hel undervisningsdag i skolen. Derfor skulle hun selv gå hjemme og passe ham og kunne derfor ikke gå på arbejde.
Men kommunen mener ikke, at hun er den rette til at passe sin egen søn.
Næsten modsat og alligevel ikke så har Winnie Stausgaard Henriksen i tre år kæmpet for at få lov til at gå hjemme for at passe sin søn, der har ADHD, hvilket betyder, at han ikke kan være en hel undervisningsdag i skolen.
- Børnepsykiatrisk siger, at han skal have hjælp. Kommunen siger, at det kan vi ikke. Det har haft store konsekvenser for vores familie. Det har været meget, meget hårdt, og jeg er gået ned med stress og er stadig sygemeldt, fortæller Winnie Stausgaard Henriksen.
For et år siden blev det for meget for den hårdt plagede mor, og sammen med en anden mor lavede hun en gruppe på Facebook med titlen 'Dårlig sagsbehandling i Hedensted Kommune'.
- Vi blev meget, meget overvældede. Vi blev nærmest bombarderet med beskeder, hvor folk skrev, at de var ved at rive håret ud på sig selv på grund af behandlingen i Hedensted Kommune, fortæller.
- ikke været der for borgerne
Nu er en Facebookgruppe en ting, men i den virkeligt virkelige verden, havde Hedensted Kommune et dårligt år i 2022. Af de 43 sager, der endte i Ankestyrelsen, der er højeste instans på det sociale område, blev 21 stadfæstet, 5 blev ophævet og 17 blev sendt tilbage til ny sagsbehandling hos kommunen.
- Det er jeg meget ked af. Vi har ikke været der for borgerne, og vi skal øve os i at kommunikere og forstå lovgivningen, siger Merete Skovgaard-Jensen, formand, Udvalget for Læring, Venstre, Hedensted.
- Men vi er blevet 20 procent bedre i forhold til sidste år, og det skal blive endnu bedre, siger udvalgsformanden.
Hun har dog også en abe at sende videre og det til Folketinget.
- Vi er underlagt nogle meget rigide krav til registrering. Vi skal veje bleer, lave nøjagtige søvnskemaer og skal på kroner og øren gøre rede for, hvad forældrene tjener. Jeg ville ønske, at man på det social område gjorde som med folkeskolen, hvor man sætter skolen mere fri og sanerer i de mange regler, så der bliver mere plads til individuelle løsninger, fortæller Merete Skovgaard-Jensen, formand, Udvalget for Læring, Venstre, Hedensted Kommune.