160 soldater skal aflaste hårdt presset politi

På mandag begynder 160 soldater et uddannelsesforløb, og derefter kan de aflaste politiet, oplyser regeringen.

Regeringen vil med indsættelsen af 160 soldater til grænsekontrol og bevogtningsopgaver frigøre 128 årsværk hos politiet. Det oplyser regeringen.

Mandag 11. september begynder 160 soldater på et uddannelsesforløb. Det varer to uger. Derefter bliver soldaterne løbende indfaset i marken.

Det er regeringens forventning, at der fra slutningen af september vil være betydelige ressourcer fra Forsvaret og Hjemmeværnet, som kan aflaste politiet. Hjemmeværnet hjælper allerede politiet ved grænsen.

- Det er ingen hemmelighed, at det er udfordrende tider for dansk politi. Bandekonflikt, grænseindsats og terrortruslen trækker store veksler på korpset, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

- Derfor har vi besluttet, at Forsvaret fremover skal aflaste politiet ved grænsen og i bevogtningsopgaver, sådan at vi frigør betydelige politiressourcer.

- Det betyder, at danske betjente kan komme tilbage i kredsene og skabe tryghed lokalt, siger Pape.

Det er en prioritet for regeringen at få aflastet det danske politi ved grænsen. Det gjorde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) klart på Venstres sommergruppemøde i august.

Regeringen har truffet sin beslutning på baggrund af et fælles arbejde mellem rigspolitichefen og forsvarschefen.

Blandt politiets bevogtningsopgaver i dag er jødiske institutioner i København. Det gælder eksempelvis Carolineskolen og den jødiske synagoge i Krystalgade.

Pape oplyser dog, at det fortsat vil være politiet, der varetager bevogtningen omkring Carolineskolen.

Den seneste tid har den verserende bandekonflikt - især i hovedstaden - også krævet en del ressourcer hos politiet.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er glad for, at en løsning er fundet.

- Det handler om at sikre samfundets robusthed i forhold til de udfordringer, vi i fællesskab står overfor.

- Og derfor synes jeg også, det giver rigtig god mening, at vores soldater i Forsvaret og Hjemmeværnet støtter deres kolleger i politiet med at håndtere udfordringer, som jo i sidste ende berører os alle sammen i det daglige, siger han.

Det er uvist, hvor længe Forsvaret skal give politiet en hjælpende hånd. Der vil være en dialog løbende omkring en tidshorisont, lyder det fra regeringen.