Nyt Horsensbyggeri er kåret til landets værste

Lilli Gyldenkildes Torv er netop blevet kåret i en ikke så behagelig kategori. I en afstemning valgte et flertal at pege på nybyggeriet i Horsens som det værste byggeri i hele landet i 2020.

Det er egentlig en meget attraktiv beliggenhed, den har, den nyeste bydel i Horsens. Tidligere var det Kvicklys velkendte grå og røde farver, der prægede området. Nu er de skiftet ud med etagebyggeri, der ligger et stenkast fra åen og ganske få hundrede meter fra havnen i Horsens.

Bydelen bærer det hyggelige navn Lilli Gyldenkildes Torv. Men det hyggelige stopper ved navnet, er der en del personer, der mener. De har netop kåret nybyggeriet Lilli Gyldenkildes Torv som det værste i hele Danmark i 2020. Afstemningen er foretaget via foreningen Arkitekturoprørets hjemmeside, hvor i alt 736 har været inde for at mene noget om nybyggeri i hele landet. 

Det kunne være Tyskland eller Peru

I alt 193 personer har udset sig Horsens-byggeriet som noget af det værste, der er præsteret i Danmark sidste år. Og det er der gode grunde til, siger Jep Loft, der er formand for Arkitekturoprøret, som har over 6.600 medlemmer spredt ud over landet.

- Det, der er særligt ved Lilli Gyldenkilde Torv, er, at det ligger et godt sted i byen. Det ligger ud til åen. Når du kommer sydfra, så er det jo nærmest der, hvor porten til den gamle by var. Tænk, hvis man havde skabt et rigtigt bymiljø med torv, gader, stræder og små huse. Noget, der prøvede at spille med ind i byen og være en del af Horsens. Når du ser på byggeriet i dag, har du ingen chance for at gætte, om det ligger i København, Aarhus, Tyskland eller Peru, mener Jep Loft.

Lilli G torv i Horsens_20210302_111759
Foto: Heidi Birgitte Ida Dalgaard Clemmesen

Fuldstændigt mennesketomt

Den spritnye Horsensbydel rummer i alt 248 familieboliger og 101 ungdomsboliger. Det er Lejerbo Horsens, der står for byggeriet, som rummer familieboliger med både 2-, 3- og 4-værelser. Priserne starter på 5.800 kroner pr. måned. Ungdomsboligerne koster fra 3.950 kr. pr. måned. Men ifølge Arkitekturoprøret får nye beboere ikke tryghed med i huslejen.

- Alle arkitekter er opflaskede med modernismen, derfor er det hele så præget af, at det helst ikke må ligne noget fra en gammel by. Og så ender vi med noget byggeri, hvor folk ikke føler sig trygge, og hvor der ikke er hyggeligt at være, siger Jep Loft.

- Hvis du kommer til Lille Gyldenkildes Torv klokken 22 om aftenen eller en almindelig novemberdag, så vil der være fuldstændig tomt for mennesker. Der er ikke nogen, der gider gå derind, lyder holdningen fra Jep Loft.

Udvalgsformand rystet

En af politikerne i Horsens Byråd, Venstres Martin Ravn, der også er formand for Plan- og Miljøudvalget, er helt på linje med kritikken af nybyggeriet, som er landet på grunden lige ned til åen. 

quote

Jeg er faktisk rystet over, at det byggeri kom til at se sådan ud.

Martin Ravn, formand, Plan- og Miljøudvalget, Venstre, Horsens Kommune

- Jeg er faktisk rystet over, at det byggeri kom til at se sådan ud. Jeg har været en stor kritiker af det længe. Jeg er dybt forundret over den proces, der har været og det, der er sket. Det byggeri, som nu ligger på grunden, svarer ikke særligt godt til de visualiseringer, vi som politikere fik at se og som skulle danne grundlag for vores beslutning om projektet i sin tid, siger Martin Ravn fra Venstre, der fortæller, at byggeriet er et resultat af en aftale, som borgmesteren og daværende kommunaldirektør over nat indgik med en lokal investor og et pensionsselskab.

- Vi politikere i byrådet fik præsenteret de her visualiseringer, og de så jo godt ud. Og byggeplanerne var en del af en større rokade i byen. Derfor sagde stort set alle partier ja til planerne, husker Martin Ravn.

Vigtigt med is i maven

Ifølge udvalgsformanden er det vigtigt, at man tager ved lære af det, der er sket på den gamle Kvickly-grund i Horsens. Ifølge Martin Ravn er det en stor fejl at overlade det fuldstændig til bygherre og investorer at bestemme alt.

-  Det er der, kæden hopper af. De kigger jo på volumen og på at skabe den største profit. Det, der mangler, er, at man tør stille krav og holde fast i de visioner, man har for et område. Hvis det så betyder, at en investor siger, at så er jeg ikke interesseret, så bliver der i øvrigt aldrig bygget i jeres by. Så skal vi have is nok i maven og selvtillid nok til at sige: Fint, så venter vi på, der kommer en investor med visioner, som også er til glæde for de mennesker, der skal bo i området, mener Martin Ravn.

Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra Horsensborgmester, Peter Sørensen (S), da han pt er sygemeldt.