Aabenraa-pige i kikset LO-kampagne

27-årige Maria Winther Steffensen fra Aabenraa er frontfiguren i LO's seneste kampagne mod regeringens genopretningspakke. Men nu viser det sig, at kampagnen ikke fortæller hele sandheden. F.eks. er hun flyttet til Aabenraa - og er derfor uden job.

I en annonce i landets aviser fremgår det, at "hun desværre er blevet arbejdsløs", og at hun samtidig har en familie. Det viser sig dog at være en sandhed med modifikationer.

Nok er Maria Winther Steffensen arbejdsløs, men hun har selv sagt sit job op som kontorassistent i Aalborg for at flytte sammen med kæresten i Aabenraa. Og børn har hun heller ikke. Det har dagbladet B.T. afsløret.

Holder ikke vand

- Den annonce, der er lagt frem her, holder ikke vand. Når kvinden selv har sagt sit job op, så kan man ikke sige, at man desværre er arbejdsløs og få det til at fremstå som om, man er fyret, siger beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V).

LO-formand: I orden

I kampagnen kritiseres regeringen for at halvere dagpengeperioden. LO afviser, at de forvrænger virkeligheden, og formanden mener ikke, det har nogen betydning, at frontfiguren selv sagde sit job op.

- Jeg synes, at annoncen er helt i orden, fordi Maria bliver ramt af den kortere dagpengeperiode, siger Harald Børstning.

Troværdighed

De kritiske røster mod LO, kommer ikke kun fra regeringskontorerne. Det er ren og skær børnelærdom inden for politiske kommunikation at sikre sig troværdige eksempler. Det mener ekspert i politiske kommunikation, Rasmus Jønsson.

- Jeg kan slet ikke få det ind i mit hoved, hvordan LO kan sende en sådan annonce ud. Det første, modstanderne tjekker op på, er jo, om der er fejl i det, man sender ud. Det viser al erfaring, siger Ramus Jønsson, der er ekstern lektor på RUC.

Amatøragtig

Ekspertvurderingen lyder også, at LO i første omgang havde en stærk sag mod regeringen, men den seneste udvikling har nærmere udhulet kampagnen, mener kommunikationseksperterne Rasmus Jønsson og Klaus Kjøller.

- LO stod med en oplagt vindersag, og så returnerer man den på en så amatøragtig måde, siger Rasmus Jønsson, hvis kritik akkompagneres af kollegaen fra KU.

Aktiv i HK Ungdom

- Nu giver man både modparten (regeringen, red.) skyts og muligheden for at afspore debatten udenom substansen. Det er rystende, at man i 2010 ikke er nået længere med så dyrt betalte kampagner. Det er ganske enkelt en fejl, man ikke må lave, siger Klaus Kjøller.
 
Senere er det kommet frem, at hovedpersonen i annoncen også er aktivt medlem i fagbevægelsen. Hun fortæller, at annoncens formuleringer er blevet til i et samarbejde.

- Vi har i fællesskab fundet ud af, hvad der skulle stå, og jeg kan fuldt ud genkende mig selv i annoncen. Jeg er jo et helt almindeligt menneske som alle mulige andre arbejdsløse, fortæller Maria Winter Steffensen til DR.

Fakta:

* Fagforbundet LO har i weekenden haft annoncer i landets aviser med store billeder af en kvinde ved navn Maria, der er en arbejdsløs kontorassistent med familie, som har svært ved at få hverdagen til at løbe rundt og nu frygter at miste sine dagpenge.
 * I virkeligheden sagde 27-årige Maria Winter Steffensen 1. januar selv op fra sit faste arbejde som kontorassistent i Aalborg Kommune for at flytte sammen med sin kæreste i Aabenraa.
 * Hun har heller ingen familie, men bor alene med kæresten Dan Larsen, der er kontorelev i Aabenraa Kommune, formand for HK Ungdom i Sydjylland og HK Kommunals elevudvalg.