Arbejdstilsynet: Vi kommer når ulykken er sket

Fem bygningsarbejdere var lørdag i gang med at lægge nyt tag og udføre murearbejde på en gård på Haderslevvej 420 i Aabenraa uden lovpligtige sikkerhedsforanstaltninger.

Formanden for Foreningen Rejsearbejdere.dk, Hans Erik Meyer, kom forbi og dokumenterede de alvorlige brud for arbejdsmiljøreglerne med billeder, men da han henvendte sig til Arbejdstilsynet mødte han kun en telefonsvarer, der meddelte, at han kan henvende sig i normal kontortid fra mandag til fredag.

- Det er jo en skandale. De to tagdækkere kan hvert øjeblik falde adskillige meter ned på et betongulv og blive hårdt kvæstede eller miste livet, siger Hans Erik Meyer.

Arbejdet bliver udført uden stilladser, rækværker, sikkerhedsliner og sikkerhedshjelme.

Akutvagten

Arbejdstilsynet har en akutvagt uden for normal, men den træder først til, når ulykken er sket.

- Vi har ikke telefonbetjening af borgere i weekenden. Vores vagttjeneste tager sig kun af alvorlige ulykker døgnet rundt, og det er normalt politiet, der henvender sig til os, siger tilsynschef Jens Riis Rasmussen, som lørdag havde vagten.

De fem arbejdere på byggepladsen i Aabenraa er ansat af det polsk-danske firma Plus-Mad med hjemsted i Hoptrup ved Haderslev. Firmaet beskæftiger mellem 20 og 50 polske arbejdere, der ifølge Hans Erik Meyer aflønnes med 75 kroner i timen.

Den daglige leder i den danske afdeling af firmaet Plus-Mad, Jacob Paulsen, oplyser til TV SYD, at alle sikkerhedsforanstaltninger er til rådighed, og at de ansatte er instrueret i at bruge dem.

Lørdag aften henvendte Arbejdstilsynet sig i øvrigt til TV SYD og fortalte, at man efter omtale på TV SYD og tvsyd.dk vil foretage en besigtigelse af den pågældende arbejdsplads.