TV der bevæger dig

Beløb på grænsehandel overrasker

Det kommer bag på Venstres tidligere skatteminister, Kristian Jensen, at danskerne hvert år lægger 12 milliarder kroner i udenlandske forretninger.

12 mia. kr. køber vi danskere for i udlandet - men turisterne køber for 11 mia. kr. i Danmark. (Arkivfoto)

Det er i et svar til Folketinget, at den nye skatteminister Thor Möger Pedersen (F) opgør omfanget af grænsehandlen til cirka 12 milliarder kroner.

- Det overrasker mig som gammel skatteminister, at det er så store tal, vi taler om, siger Kristian Jensen.

LIgger stabilt

Ifølge redegørelsen fra Thor Möger Pedersens har omfanget af grænsehandlen ellers ligget nogenlunde stabilt på de 12 milliarder kroner gennem de seneste ti år.

- Det tyder på, at tabet ved grænsehandel er større end hidtil forventet. Og jeg vil bede ministeren lave en ny beregning af, hvad grænsehandel koster det danske samfund, siger Kristian Jensen.

Vil koste jobs

Og han understreger, at grænse-regningen for regeringens nye afgiftsforhøjelser på alt fra vingummi til asier også skal under lup.

Ifølge regeringen vil den forhøjede sukker-afgift koste den danske detailhandel over en milliard kroner og flere hundrede jobs.

- Det kan sagtens være, at det tal også vil være højere, siger Kristian Jensen.

Vidste det ikke

Spørgsmål: Vidste du virkelig ikke, at grænsehandlen lå på 12 milliarder i din ministertid?

- Nej. De beregninger, der var, mens jeg var minister, var de slet ikke oppe i den størrelsesorden, siger venstres næstformand.

Ifølge Skatteministeriet er det dog ikke kun danskere, der går shop-amok, når de er i udlandet.

Turister lægger nemlig hvert år over 11 milliarder kroner i de danske butikker, viser de seneste tal fra Skatteministeriet.