TV der bevæger dig

Billigere sodavand - men det batter ikke

Halvanden liter cola falder med 1,25 kr. i dag, når halvdelen af afgiftsnedsættelsen træder i kraft. Det er at gøre grin med Sønderjylland, siger landsdelens købmænd.

06:07

Foto: Givaga

1 af 2

For at dæmme op for den stigende grænsehandel, har Folketinget vedtaget at sætte afgifterne ned på de mest populære varer - øl og sodavand. Halvdelen af afgiften på sodavand forsvinder i dag, 1. juli, og resten til nytår. Afgiften for øl sættes ned med 15 pct. i dag. Øl-afgiften fjernes ikke helt.

Men købmændene på den danske side af grænsen fnyser af afgifts-ændringerne. Det batter ingenting, siger de.

Koster 930 mio. kr.

Og på den tyske side trækker de på skuldrene. Grænsekøbmændene har allerede proklameret, at de vil sætte deres priser ned med samme beløb.

Afgiftsnedsættelsen koster samfundet 930 mio. kr., når den er trådt helt i kraft. Den er vedtaget af regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.

Målet med nedsættelserne er, at flere skal blive i Danmark og handle. Patierne skønner, at danskerne vil lægge 360 mio. kr. ekstra i danske butikker i stedet for at køre over grænsen.

Se mere i TV SYD kl. 19:30 - og vær med i debatten på Facebook.

 

 

Sodavand:
  • Halvdelen af afgiften på sodavand afskaffes fra 1. juli 2013, når danskerne skal på sommerferie. Afgiften fjernes helt fra 1. januar 2014. Det koster i alt 630 millioner kroner.
  • Afskaffelsen af sodavandsafgiften betyder, at en 1,5 liters Coca-Cola bliver godt tre kroner billigere i 2014, hvor hele afgiften er fjernet.
Øl:
  • Ølafgiften nedsættes med 15 procent fra 1. juli 2013. Men i modsætning til sodavandsafgiften fjernes den ikke helt. Afgiften reguleres dog ikke op i 2015 og 2018.
  • Nedsættelsen af ølafgiften betyder, at på en kasse øl (30 stk) med det almindelige alkoholindhold på 4,6 procent vil prisen falde med 4,50 kroner i 2014 stigende til knap 10 kroner i 2020. Det svarer til 15 øre pr. øl (33 cl).