Brandværn lukker ikke, men er meget truet

Der går sjældent røg af en brand, uden at der er ild. Men det gjorde der i dag, hvor TV SYD fik lukket Aller Frivillige Brandværn. Brandværnet lukker ikke til nytår, men er meget truet.

Brandværnet i Aller dækker det sydøstlige område i Kolding Kommune, bl.a. omkring Hejlsminde. Der er 12-15 udrykninger om året. Men det er blevet sværere at leve op til kravet om, at der altid skal være to mand, der kører ud inden fem minutter efter alarmen.

- Flere og flere arbejder udenbys - og der er også mange andre fritidstilbud andre steder, siger brandkaptajn Rasmus Svensson. Vi kan stadig levere den service, vi skal som brandværn, men det bliver sværere og sværere.

Og sådan kommer det til at gå for flere af de frivillige brandværn, som i snart 125 år har været borgernes værn mod ildebrande. Specielt i de mindre sønderjyske byer, hvor det har været tradition med frivillige brandværn, bliver det svært.

Affolkningen i landområderne har en del af skylden - og samtidig arbejder flere og flere ikke i lokalområdet. Det betyder, at de ikke er til rådighed, hvis den røde hane galer i dagtimerne.

Det forklarer formanden for de Sønderjyske frivillige Brandværn, Henrik Sohl, til TV SYD, da vi møder ham på Beredskabsstyrelsens tekniske skole i Tinglev.

På møder i dag har det frivillige brandværn i Aller drøftet, hvad der skal ske i fremtiden. Det største problem er, at folk ikke længere arbejder i lokalsamfundet. Derfor kan det især i dagtimerne på hverdage være svært at samle et slukningshold.

En konsekvens kan være lukning, men der drøftes også andre muligheder. F.eks. sammenlægning med andre frivillige brandværn i området.