Byttehandel giver plads til brintanlæg: - Ingen bliver generet af røg fra en skorsten

Aabenraa Kommune og Aabenraa Havn har underskrevet en byttehandel, hvor Aabenraa Havn køber den tidligere kraftværksblok på Ensted Havn. Det vækker begejstring hos Linde Gas, der nu vil investere 745 millioner kroner i et brintanlæg på havnen.

Enstedværket på havnen i Aabenraa bliver i de kommende år omdannet til et brintanlæg. Det er ønsket fra Linde Gas, der investerer 745 millioner kroner i projektet.

Investeringen kan lade sig gøre efter Aabenraa Kommune og Aabenraa Havn torsdag underskrev en byttehandel.

Handlen betyder, at kommunen har købt godt 100.000 kvadratmeter nord for Kilen, mens Aabenraa Havn overtager noget af området, hvor det tidligere Enstedværk ligger.

quote

Om ti år vil vi gerne have en pipeline til Padborg, hvor vi kan levere flydende benzin til det tredje mest travle dieselspot for lastbiler.

Ulrik Nielsen, salgsansvarlig for grøn hydrogen, Linde Gas

Projektet om et brintanlæg på havnen er et samarbejde med Aabenraa Havn og Linde Gas, og hos gas- og ingeniørvirksomheden er ambitionerne høje.

- Vores mål er, at vi frem til 2025 vil have et brintanlæg, hvor det tidligere Enstedværk ligger. Derfor har vi investeret 745 millioner kroner, så vi kan få mere gang i den grønne omstilling, siger Ulrik Nielsen, der er salgsansvarlig for grøn hydrogen i Linde Gas. 

Området, der ligger nord for Kilen, overtages af Aabenraa Kommune.
Området, der ligger nord for Kilen, overtages af Aabenraa Kommune.
Foto: Aabenraa Kommune

Generer ikke naboer

Britanlægget vil udnytte grøn energi fra eksempelvis vindmøller og solceller til at producere CO2-neutral hydrogen.

Den grønne hydrogen kan blandt andet bruges til at fortynde benzin og producere mere bæredygtig gødning til landbruget.

Placeringen af anlægget vil ikke genere naboerne, mener Ulrik Nielsen.

- Naboerne, der tidligere har haft Enstedværket tæt på, vil ikke blive generet af os. Der kommer ikke til at komme røg ud af skorstenen, når vi er klar til at benytte et nyt brintanlæg, siger den salgsansvarlige og tilføjer, hvorfor netop det tidligere Enstedværk var ideelt for virksomheden:

- Infrastrukturen ved Enstedværket er på plads og det samme er lokalplanerne, så vi skal ikke ud at ansøge om at bygge et brintanlæg, som vi skulle, hvis vi havde valgt en tom placering. Kablerne ligger allerede klar til os, siger Ulrik Nielsen. 

Området nord for Kilen:

Han fremhæver også havnen som en vigtig brik i valget af placering, da Aabenraa havn er op til 11 meter dyb, og derfor kan benyttes af mange fragtskibe.

Pipeline til Padborg

I 2025 skal brintanlægget være klar til brug, og når det kommer til fremtidsudsigten, så tøver Ulrik Nielsen ikke med at fortælle om drømmescenariet.

- Om ti år vil vi gerne have en pipeline til Padborg, hvor vi kan levere flydende benzin til det tredje mest travle dieselspot for lastbiler, siger han.

Udover brintanlægget så indebar underskrifterne blandt kommunen og Aabenraa Havn også, at der på pladsen nord for Kilen kan blive plads til op mod 600 boliger, caféer, restauranter, specialbutikker, grønne opholdsarealer og et nyt museumsbyggeri.  

Ensted Havn: