TV der bevæger dig

Danske og tyske fans til kamp

Knivsbjerg var søndag aften det usædvanlige samlingssted for både tyske og danske fodbold-fans, der på det traditionelle tyske mødested sammen ville se EM-kampen mellem Danmark og Tyskland.

04:53

Mange steder blev der søndag aften vist EM-fodbold på storskærm. Men næppe med danske og tyske fans forenet side og side. Denne herre holdt med Danmark.

1 af 2

Det var det tyske mindretals dagblad i Danmark, Der Nordschleswiger og JydskeVestkysten, der var gået sammen om at vise kampen på storskærme på Knivsbjerg.

Meningen var, at den ene halvleg skulle vises på dansk - og den anden halvleg på tysk.

Både tyske og danske fans var mødt frem for at støtte deres respektive landshold.

- Jeg tror, kampen ender 2-2, forklarede pedel Benny Ravn fra Genner, der med sine malede Dannebrog i ansigtet dog nok inderst håbede på en dansk sejr.

Knivsbjerg er et bakkedrag mellem Aabenraa og Haderslev, som "Den tyske forening for det nordlige Slesvig" købte helt tilbage i 1893 som et led i den nationale kamp mellem dansksindede og tysksindede om Sønderjylland.

Lige efter Anden Verdenskrig sprængte danske modstandsfolk et granittårn på bakken i stykker. Kun runierne er tilbage, men Knivsbjerg er forblevet samlingspunkt for det tyske mindretal i Danmark.

Indtil for nyligt lå der på Knivsbjerg en "æreslund" for faldne sønderjyske soldater i tysk tjeneste - også kendt som SS'ere. Så sent som i marts i år traf det tyske mindretal en historisk beslutning: Nemlig at ændre betegnelsen fra ÆRESLUND til MINDESTED.