Depechen er nået i mål: Åbnes først om 99 år

DGI’s Stafet 2020 sluttede søndag efter en måned med løb igennem flere kommuner.

For en måned siden blev en depeche sendt afsted fra Folkehjem Aabenraa. 468 kilometer senere er depechen nu tilbage på selvsamme adresse.

Rejsen for den aflange stang af træ og metal har bragt den gennem syv forskellige kommuner, hvor den er blevet overleveret fra hånd til hånd mellem 600 løbere og gængere, der repræsenterer 25 lokale foreninger. Den har også været i hænderne på syv borgmestre og en regionsrådsformand.

Men endestationen er nået, og nu skal den udstilles i en montre, hvor den skal tilbringe de næste 99 år. Først ved 200-året for Genforeningen må dens indhold afsløres.

- Inde i depechen sidder fire USB-stiks, og på dem uploader vi al dokumentation, billeder, filmklip og hilsener fra deltagere i Stafet 2020, som depechen har opsamlet på sin vej rundt. Vi har sørget for en back-up på landsarkivet, for vi ved jo ikke, om USB-stiks kan åbnes til den tid, men skal vi ikke lade dem om det, udtaler Holger Jacobsen, der er frivillig initiativtager til Stafet 2020.

Depechen ved DGI's Stafet 2020.
Depechen ved DGI's Stafet 2020.

Thomas Andresen, formand for Folkehjem Aabenraa og formanden for præsidiet for Genforeningen, modtog depechen.

- Det er med meget stor stolthed og ansvar, at vi på Folkehjem Aabenraa modtager dette stykke Danmarkshistorie, og vi vil sørge for, at den får en flot placering her, så I en dag kan komme forbi og fortælle, at den har I båret frem, siger han i en pressemeddelelse.

Regionsrådsformanden Stephanie Lose holdte også tale ved afslutningen:

- Jeg håber, at når dette stykke Danmarkshistorie åbnes om 99 år, at de vil tænke over, hvor meget den her stafet har betydet for os alle sammen, og hvordan I med bevægelse og motion har skabt et enormt fællesskab båret på frivillighed i samarbejde med DGI Sønderjylland, siger hun.

Fakta om Stafet 2020:


Mere end én gang rundt om jorden

Det er ikke kun depechen, der har været på en lang tur. Igennem hele måneden har deltagere i Den Digitale Stafet 2020 kunnet indberette kilometer fra deres daglige gå- og løbeture, og det kilometerantal er nået op på intet mindre end 56.628,58 km, hvilket svarer til mere end én tur rundt om jorden, som er på 40.000 km.

Deltagere fra Den Digitale Stafet 2020 har også kunnet sende en personlig hilsen ind til fremtiden, som sammen med det indsamlede materiale uploades i depechen.

Stafet 2020's afslutning på Folkehjem sluttede af med sønderjyske ringridderpølser til alle inviterede af DGI Sønderjylland. 

Stafet 2020 Aabenraa
Foto: DGI Sønderjylland