Det handler ikke om berøringer, men om magten der frarøves

Lotte Rod, der er valgt for Radikale Venstre i Sydjyllands Storkreds, beskriver det sådan, at hun mistede politisk magt, i det øjeblik hun afviste berøringerne. Nu fortæller hun om, hvorfor hun sagde fra.

Det radikale folketingsmedlem, der er vokset op i Aabenraa og valgt ind i Folketinget for Radikale Venstre i Sydjyllands Storkreds, satte for alvor gang i opgøret med sexisme internt i partiet, da hun i september sagde offentligt, at der også fandt sexisme sted i Radikale Venstre.

Siden fulgte så det dramatiske krisemøde for folketingsgruppen i begyndelsen af oktober. Krisemødet blev holdt på baggrund af Lotte Rods sag om, at hun var blevet taget på i sin spæde start som folketingspolitiker i 2011.

En sag om sexisme fik stor betydning for Radikale Venstre i dette efterår. Vi taler med Lotte Rod, der var en af hovedpersonerne i sagen i partiet.

Før krisemødet i folketingsgruppen havde Lotte Rod ikke sat navn på, hvem der havde krænket hende, fordi hun ønskede, at det skulle handle om kulturen og ikke enkeltpersoner. Men på mødet, hvor partileder Morten Østergaard forklarede, at han ikke var inhabil i Lotte Rods sag, blev det for meget for Aabenraa-politikeren. Hun blev nødt til i overført betydning at fjerne den hånd, der dækkede over sandhederne, og sige, at det var løgn.

- Morten løj over for gruppen ved at sige, at han ikke var inhabil i sagen, og dermed satte han mig i en situation, hvor jeg enten kunne vælge at dække over det, eller sige det, som det var. Og der valgte jeg så at sige fra, for det er ikke i orden at lyve over for folketingsgruppen, siger Lotte Rod.

Dermed kom det frem, at det var Morten Østergaard, der havde taget på hende dengang, hvor hun var 26 år og helt nyt folketingsmedlem for Radikale Venstre.
 

quote

Det at sige 'nej' og trække sig koster indflydelse og magt. Derfor skal vi derhen, hvor det ikke afhænger af, om man siger ‘nej’.

Lotte Rod, (R), folketingsmedlem.

Man betaler en pris for at sige nej

Den nu 35-årige Lotte Rod har i sit virke som politiker erfaret, at der i politik findes meget magt i relationer og i at være tæt på dem, der har magten. Og det er netop disse relationer, der ifølge Lotte Rod spiller en central rolle, når det kommer til krænkelser.

- Jeg har lært, at det betyder noget, når man er færdig med det officielle program og er færdig med møderne, og man bagefter hænger ud og drikker en øl og får snakket med hinanden. Men når man så vælger at gå fra det og gå tidligere i seng, fordi man ikke gider det, så mister man noget magt, siger Lotte Rod.

Hun sagde dengang fra over for Morten Østergaards berøringer og gik i seng. Men det er først nu, at hun forstår den pris, man betaler for at sige nej og gå tidligere i seng.

- Det er vigtigt for mig at sige til alle dem, der spørger mig, ”hvorfor sagde du ikke bare ‘nej’”, at jeg sagde ‘nej’. Men det at sige nej og trække sig koster indflydelse og magt. Derfor skal vi derhen, hvor det ikke afhænger af, om man siger ‘nej’, siger Lotte Rod.

Kulturændring og klarere retningslinjer

Grunden, til at Lotte Rod valgte at stå frem med sin krænkelsessag, var for at få rykket debatten væk fra at handle om nogle andre personer i nogle andre partier til en kulturændring i Radikale Venstre og i politik generelt.

- Det skal være sådan, at man skal kunne gå ind i politik og stræbe efter magten og stræbe efter at tale med dem, der har magten, uden en frygt eller bekymring for at blive taget på af én af dem, der har magten, siger Lotte Rod.

Det radikale folketingsmedlem oplever allerede, at der bliver taget nogle store skridt hen mod denne kulturændring i Radikale Venstre. Blandt andet ved at partiet har fået helt klare retningslinjer. Både for hvordan man omgås hinanden, og hvad der sker, hvis nogen går over stregen.

- Der skal være tydeligere retningslinjer for, hvad man får en påtale for, og hvad man skal fyres for. Både så kvinden ved, hvad der sker, og så der er retssikkerhed for manden. Og det er netop det, vi i Radikale Venstre nu har fået, siger Lotte Rod.

Havde gjort det samme, hvis det var sort arbejde

Efter at være stået frem med sine krænkende oplevelser har Lotte Rod det mærkeligt med at blive sat i bås som en højtråbende feminist. For sådan ser hun ikke sig selv. Hun mener blot, at hun sagde fra over for noget, der ikke var i orden, og fortæller, at hun ville have gjort det samme, hvis det handlede om for eksempel sort arbejde.

- Hvis mit parti havde kørt en kampagne mod sort arbejde, og jeg vidste, at min partileder fik lavet noget på sit hus sort, så ville jeg også have sagt fra dér, siger hun.

Morten Østergaard er sygemeldt og har søgt om sygeorlov fra Folketinget. Derfor har det ikke været muligt for TV SYD at få ham i tale. Men TV SYD har været i dialog med Radikale Venstres presseafdeling om fakta - heriblandt tidsforløb - i Lotte Rod-sagen.

quote

Der skal være tydeligere retningslinjer for, hvad man får en påtale for, og hvad man skal fyres for.

Lotte Rod, (R), folketingsmedlem.