Det tyske mindretal inviterede til Deutscher Tag - vil have fokus på skoler og grænsekontrol

Lørdag var cirka 500 gæster inviteret med, da Bund Deutscher Nordschleswiger holdt Deutscher Tag i Tinglev.

I weekenden holdt Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN), der er paraplyorganisation for det tyske mindretal i Danmark, traditionen tro årsmøde i Tinglev - også kaldet Deutscher Tag.

Ifølge formand Hinrich Jürgensen var det "en fantastisk dag".

Dagen begyndte med morgenandagt i Tinglev Kirke, inden der var møde på den tyske efterskole i Tinglev.

Her blev der luftet nogle af de temaer og udfordringer, som det tyske mindretal i Danmark står med.

Tilskud til skoler

En af de positive ændringer, der har været i grænselandet de seneste år, er den store tilflytning fra Tyskland - men det giver dog nogle udfordringer, ifølge Hinrich Jürgensen.

Derfor var et af temaerne tilskuddet til mindretallets skoler og gymnasier. Skolerne får et fast beløb, og det hænger ikke sammen med, at skolerne får flere og flere elever som resultat af den store tyske tilflytning.

- Det er en fast sum og ikke elevbaseret, så det skal vi have kigget på, siger BDN-formanden, der fortæller, at de må afvise mange mulige nye elever til det tyske mindretals skoler.

- Vi er i en god dialog med kommunerne, og vi har jo også en fælles interesse for at få det løst, siger han.

Grænsekontrollen

En anden varm kartoffel for det tyske mindretal er den meget omtalte grænsekontrol.

 - Der sidder 300 betjente og vinker til folk. Vi vil gerne have, at de i stedet laver politiarbejde, siger Hinrich Jürgensen og fortsætter:

- Vi mener, at man kunne få meget mere for pengene, hvis man lavede intelligent grænsekontrol.

Prominente gæster

De netop nævnte udfordringer var også en del af indholdet i BDN-formandens tale, da han senere på dagen i Sportshallen i Tinglev rundede en lang indslagsrække af fra talerstolen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

Blandt talerne var Susanne Hyldelund, der er Danmarks ambassadør i Tyskland. 

I Sportshallen var der til klokken 12 inviteret cirka 500 gæster.

Blandt dem var en lang række prominente gæster heriblandt Tønder-borgmester Jørgen Popp Petersen (Slesvigsk Parti), regionsrådsformand i Region Syddanmark, Stephanie Lose (Venstre), Flensborgs nye overborgmester Fabian Geyer, landdag-medlem Kay Richert og, nu tidligere, folketingsmedlem Ellen Trane Nørby (Venstre).

Sidstnævnte repræsenterede Folketinget og kom med en hilsen herfra. Det skulle egentlig have været Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), der skulle stå for den del, men hun måtte melde afbud grundet de igangværende regeringsforhandlinger i København.