Dobbeltspor op i Folketinget igen, igen

De sønderjyske politikere i Folketinget har en sikker traver: Dobbeltsporet ved Tinglev. Tirsdag kommer det op igen.

Enhver sønderjysk politiker med respekt for sig selv, og som ikke har regeringsmagten, stiller på et tidspunkt dette spørgsmål til den siddende regering: Hvornår agter I at etablere et dobbelt jernbanespor mellem Tinglev og Padborg, og vil I være venlige at beregne, hvad det skal koste?

Enestående flaskehals

De 14 kilometer jernbane mellem de to sønderjyske byer er en enestående flaskehals på strækningen fra Nordskandinavien til Syditalien. Kun lige der, mellem Tinglev og Padborg, er der kun et spor. Det betyder, at det nordgående tog med gods pænt må holde og vente på, at det sydgående har passeret strækningen. Og omvendt. 

- Det er et kæmpestort problem, sagde formanden for Udviklingsråd Sønderjylland, Leif Friis Jørgensen, i januar til TV SYD i forbindelse med en artikel med overskriften “14 ministre og 26 år senere: Dobbeltspor lader stadig vente på sig”.

quote

Det er et kæmpestort problem.

Leif Friis Jørgensen, formanden for Udviklingsråd Sønderjylland.

På tirsdag

På tirsdag kommer spørgsmålet igen op i Folketinget.

Denne gang er det (igen) dem, der for tiden sidder i oppostionen, der spørger: Eva Kjer Hansen, Ulla Tørnæs, Anni Matthiesen, Hans Christian Schmidt, Ellen Trane Nørby. Alle Syd- og Sønderjyske venstrepolitikere med mange års erfaring, Hans Christian Schmidt endda tidligere trafikminister.

Sammen med unge og nye Christoffer Melson fra Vejle og erfarne Kristian Pihl Lorentzen stiller de et såkaldt beslutningsforslag til Folketinget om, at det skal pålægge regeringen at beregne, hvad det vil koste at anlægge dobbeltsporet mellem Padborg og Tinglev.

Deres begrundelse er, at det vil fremme omlægningen af godstrafikken fra motorvejen til jernbanen, og det vil således fremme den grønne omstilling.

Dengang det var omvendt

I 2007 hed statsministeren Anders Fogh Rasmussen fra Venstre. Dengang sad den nuværende, sønderjyske transportminister, Benny Engelbrecht (Soc.dem.), i oppositionen.

Gæt hvad han foreslog sammen med en gruppe øvrige oppositionspolitikere. Rigtigt. B 36 - 2007-08 (2. oversigt): Forslag til folketingsbeslutning om etablering af dobbeltspor mellem Vamdrup og Vojens og mellem Tinglev og Padborg.

Nu kan han selv svare på det.