TV der bevæger dig

Dorit Bendtsen så helst sine jordiske rester på forbrændingen, når den dag kommer

Dorit Bendtsen vil gerne have sin aske destrueret. Hun ønsker, at hendes jordiske rester ganske enkelt ryger ud med skraldet. Men det er ikke lovligt.

Dorit Johansen så helst hendes jordiske rester på forbrændingen, når den dag kommer. På den måde skal hendes familie ikke tage stilling til, hvad der skal ske med asken. Foto: Troels Sørensen, TV SYD

76-årige Dorit Bendtsens sidste vilje er hverken en højtidlighed eller asken udleveret til de pårørende, når hun engang dør. 

- Jeg har faktisk ikke engang brug for en kiste, jeg vil bare gerne køres på krematoriet, siger den 76-årige kvinde. 

Jeg har faktisk ikke engang brug for en kiste, jeg vil bare gerne køres på krematoriet

Dorit Bendtsen, pensionist, Bov

Dorit Bendtsen ønsker, at hendes aske bliver destrueret, når hun en dag dør, på den måde skal familien ikke betale eller tage stilling til, hvad der videre skal ske.

- Min overbevisning er, at min sjæl er i Langtbortistan, og jeg er omkring mine kære. Det er derfor, at  jeg ikke har behov for, at der skal være en ceremoni eller en begravelse. 

Men Dorit Bendtsens ønske er ikke en mulighed, siger Morten Hansen, der er administrationschef ved Aabenraa Sogn.

- I dag siger lovgivningen, at vi har to muligheder. Den ene er at nedsætte urnen på en begravelsesplads for eksempel. Den er anden er, at man kan sprede asken på havet, siger Morten Hansen. 

I dag siger lovgivningen, at vi har to muligheder. Den ene er, at nedsætte urnen på en begravelsesplads for eksempel. Den er anden er, at man kan sprede asken på havet.

Morten Hansen, administrationschef, Aabenraa Sogn

Dorit Bendtsen synes ikke, at det kan være rigtigt, at hendes jordiske rester ikke bare kan smides på forbrændingen.

- Hvis jeg og mine børn kan acceptere det, så kan jeg ikke se, hvem der skulle have ret til at bestemme over det. Så jeg ser det som et hul i lovgivningen, siger Dorit Bendtsen.

I bekendtgørelsen af lov om begravelse og ligbrænding står der, at asken skal udleveres fra krematoriet , og dermed kan Dorit Bendtsens aske ikke blive destrueret. 

Læs også Priser på begravelser er svære at gennemskue

Men Dorit Bendtsen tror, at der sidder flere med samme ønske som hende. Hun håber, at lovgivningen kan ændre sig. 

- Man skal ikke gøre noget ved et lig, som er uværdigt. Det er ikke det, som jeg ber om. Men man skal heller ikke gøre det til noget, som folk ikke har brug for, slutter Dorit Bendtsen. 

Læs også Flere vil begraves uden præsten og kirken

Læs også Krematorier: Nej tak til kister i pileflet