Elev i trampolinulykke: Efterskole skal betale erstatning

Vestre Landsret har dømt efterskole til at betale 116.310 kroner til elev, der kom til skade på trampolin.

Adventure Efterskolen i Broager i Sønderjylland skal betale erstatning til en tidligere elev, der kom til skade på en trampolin. Eleven ville lave en baglæns saltomortale, men faldt ned på nakken, og var sygemeldt gennem længere tid.

Nu har Vestre Landsret, i modsætning til Retten i Sønderborg, dømt Adventure Efterskolen til at betale 116.310 kroner i erstatning til den nu 22-årige mand.

Eleven mødte på efterskolen i august 2009. I sin velkomst opfordrede forstanderen eleverne til at bruge de trampoliner, der var stillet op på skolens plæne.

Det var en god måde at træne til at blive gode springgymnaster, mente han.

Fem dage efter skoleårets start ville eleven vise en kammerat, at han kunne lave en baglæns saltomortale på trampolinen. Han havde øvet sig på det meget vanskelige spring et par gange, men denne gang gik det galt.

Han kom ikke helt rundt og ramte trampolinen med nakken først. Han måtte igennem et langt genoptræningsforløb, men er nu næsten rask.

Han mener, at skolen havde en skærpet pligt til at instruere om brugen af trampoliner, og han krævede 116.000 kroner i erstatning.

Efterskolen mente, at der var tale om en helt almindelig havetrampolin, der ikke blev brugt i skoletiden, og at der var tale om et banalt uheld, som skolen ikke havde ansvar for.

Retten i Sønderborg sagde, at der ikke var særlige lovregler eller kutymer for, hvordan man bruger en havetrampolin, og tilføjer, at ulykken ikke kunne være undgået, selvom der havde været en instruktør til stede.

Landsretten er ikke enig med byretten. Skolen burde have opstillet mere præcise retningslinjer for brugen af trampolinerne, herunder et forbud mod at lave især baglæns saltomortaler.

Derfor var skolens instruktion utilstrækkelig, og den må betale, fastslår retten.