TV der bevæger dig

Enlig far til tre og på SU: Ingen jul uden hjælp

Frivillig forening i Aabenraa vil ændre julen for fattige børnefamilier. I år hjælper de 311 familier med økonomisk julehjælp.

00:43

Julehjælpen gør en stor forskel for Hans Ekström og hans tre børn. Video: Lise Bæksgaard Christoffersen, TV SYD

- Hvis vi får julehjælp, gør det en stor forskel. Det er forskellen på, om min datter Helena får lidt tøj fra Føtex, eller om hun får de flotte sko, hun ønsker sig.

Sådan siger Hans Ekström, der gerne vil give sine børn den jul, de drømmer om. Men det er svært, for han er enlig far til tre børn og skal klare sig på sin SU på 12.332 kroner og et børnebidrag.

Hvis vi får julehjælp, gør det en stor forskel. Det er forskellen på, om min datter Helena får lidt tøj fra Føtex, eller om hun får de flotte sko.

Hans Ekström, ansøger, julehjælp

Hans Ekström har derfor søgt julehjælp hos foreningen Et Hjerte for Alle i Aabenraa. Han skammer sig ikke over det, for hans egen stolthed er prioriteret langt under børnenes juleønsker.

- Jeg ville ønske, at man talte lidt mere åbent om det at søge julehjælp. Jeg tror, at mange har en følelse af, at de står med hatten i hånden og tigger, når de indrømmer, at de har brug for hjælp, fortæller Hans Ekström.

Et Hjerte for Alle uddeler hvert år gavekort til byens butikker, så fattige børnefamilier kan få en bedre jul. Størrelsen på gavekortet afhænger af familiens indkomst og antallet af børn. I Hans Ekströms tilfælde er det omkring 1.500 kroner.

Hjertevarme i midtbyen

Svaret på, om julehjælpen kommer til familien Ekström eller ej, kommer med posten en af de nærmeste dage.

- Jeg kan godt huske, hvordan det var at være enlig mor. Hver gang man tog afsted til noget, kostede det rimelig mange penge. Æbleskiver og en tur i karrusellen løb hurtigt op, siger Malene Bruhn, der er bestyrelsesmedlem i foreningen Et Hjerte for Alle.

Hun står midt i Aabenraa centrum omgivet af miniaturehuse og julestemning. Udover at foreningen har samlet penge ind til at støtte fattige familier økonomisk, har den også bygget en fysisk miniby af julehygge, hvor børn er i centrum, og julestemningen er gratis.

- Det handler om at varme hjerter, om at give, og så handler det mest af alt om børnene, siger Malene Bruhn.

Om halsen hænger et sølvsmykke formet som et hjerte. Salget af smykket er en af de måder, foreningen har samlet penge ind i år. 480.000 kroner er det blevet til.

Et hjerte for alle

Foreningen har til formål at hjælpe familier og enlige i Aabenraa Kommune.

 

Der er i år samlet 480.000 kroner ind til fattige børnefamilier.

 

Foreningen står bag Julehjertebyen, der giver gratis juleoplevelser til byens fattigste.


Læs mere her.

700 børn får hjælp

Et Hjerte for Alle har modtaget 477 ansøgninger i år. Hver og en er blevet gennemgået, for søger man hjælp hos foreningen, skal man dokumentere sin situation.

- Vi ændrede ansøgningsformen sidste år, så vi sikrer, at det er de rigtige, som modtager hjælp, forklarer Malene Bruhn.

I år går hjælpen til 311 familier, der omfatter 700 børn.

- Det er typisk enlige, både mænd og kvinder, der søger hos os. Julen er børnenes tid, så det er dem, vi tilgodeser, siger Malene Bruhn.

- Det vigtigste er ikke gaverne

And, snoller eller julepynt? Hans Ekströms familie snakker allerede om, hvad pengene kan gå til. For selvom far har en plan, er de tre børn med på råd. Selv med julehjælp skal der nemlig prioriteres mellem guirlander og marcipan.

Det vigtigste er ikke gaverne. Det er, at vi er sammen til jul.

Helena Ekström, 13 år, Aabenraa

- Det vigtigste er ikke gaverne. Det er, at vi er sammen til jul, siger Helena Ekström, der med sine 13 år er den midterste i børneflokken.

Hun og lillebroren Nikolaj har begge lært at skrive ønskelister med gaver i flere prisklasser.

- En Playstation 4, et gaming keyboard, en skoletaske, et skakspil, et penalhus og farveblyanter, læser 12-årige Nikolaj op.

Jo længere ned på listen, jo mere realistisk

Jo længere han kommer ned på listen, jo mere realistisk bliver den.

- Jeg bliver glad, bare jeg får en ting på listen, siger han.

Jeg bliver glad, bare jeg får en ting på listen.

Nikolaj Ekström, 13 år, Aabenraa

Og der er ingen tvivl om, at han mener, hvad han siger. Børnene ved godt, at budgettet på ingen måde rækker til deres ønsker. Så listen er vitterligt en ønskeliste.

- Når vi får julehjælp, vil jeg typisk bruge omkring 800 kroner på mad, og så resten på gaver til børnene. Får vi julehjælp, så kommer der en and på bordet. Hvis ikke, har jeg en flæskesteg liggende i fryseren, siger Hans Ekström.

Mest sete på tvsyd.dk