Fireårige Ida smagte traditionsrig boghvedegrød til mølledag

Søndag holdt møller over hele landet åbent til Dansk Mølledag. På Damgård Mølle var der boghvedegrød på menuen.

Fireårige Ida Olsen sætter skeen i grøden og smiler ved smagen. Det er boghvedegrød, godt overhældt med sukker, smør og sirup, med boghvede fra den 155 år gamle Damgård Mølle i Rødekro.

Møllen besøgte hun med sin far og bedsteforældre i forbindelse med Dansk Mølledag 2022, hvor historiske vind- og vandmøller holdt særligt åbent for besøgende hele landet over.

Ida Olsen kunne godt lide boghvedegrøden, da der kom masser af sukker på.
Ida Olsen kunne godt lide boghvedegrøden, da der kom masser af sukker på.
Foto: Jakob Schødt-Pedersen, TV SYD

- Mine forældre siger, at jeg har fået det som barn, men det kan jeg ikke huske. Det er ikke lige noget, vi får til hverdag, men det smager rigtig godt, siger Dan Olsen, der er Idas far.

Eneste mølle i Danmark

Fra slutningen af 1700-tallet indrettede man grynmaskiner med boghvedekværne på mange vand- og vindmøller. Især i Sønderjylland lå der mange boghvedemøller, men i dag findes der kun ét funktionsdygtigt anlæg til boghvede, nemlig på Damgård Mølle.

- Det er en sund spise. Det var det i gamle dage, og det er det stadig i dag, siger Ejner Mortensen, der er daglig leder af møllen.

Boghvedemøllen er den eneste i Danmark, der stadig bliver brugt til at male på.
Boghvedemøllen er den eneste i Danmark, der stadig bliver brugt til at male på.

Hvert år bliver der malet cirka 300 kilo boghvede på Damgård Mølle på det gamle anlæg. Og selvom de fleste kan genkende boghveden som en titel på melposerne i supermarkedet, så er det de færreste, der kaster sig ud i en gammel, sønderjysk boghvedegrød.

- De unge vil ikke spise det. Men de ved ikke, hvad de går glip af. Det ved de simpelthen ikke, siger Ejner Mortensen.

Kultur til børnene

Mange havde søndag fundet vej til Damgård Mølle for blandt andet at smage den traditionelle grød og lære lidt om de gamle møller, der for mange bare er flot udsmykning i landskabet.

Og ifølge Dansk Mølleforening er der masser af vigtig viden at dele om møllerne.

- Det er tankevækkende, at møllerne gennem tusinde år har været en vigtig del af samfundsudviklingen. Ved at bevare de historiske møller sikrer vi, at kommende generationer kan lære om den teknologiske udvikling i praksis, fortæller Susanne Jervelund, der er formand for Dansk Møllerforening.

Damgård Mølle er én af i alt 18 møller i Syd- og Sønderjylland.
Damgård Mølle er én af i alt 18 møller i Syd- og Sønderjylland.


For både Dan og Ida Olsen er der ingen tvivl om, at både boghvedegrød og møllebesøg er en succes.

- Det er superhyggeligt. Det er dejligt at lave noget i weekenden, som vi støtter op om, så børnene kan få lidt kultur, smiler Dan Olsen.

Møller i Syd- og Sønderjylland