Fjorten dage i skudlinjen kulminerer tirsdag

Tirsdag er Eva Kjer Hansen i både høring og samråd på Christiansborg om sin landbrugspakke. Men allerede mandag aften forsvarer hun sig i TV SYD

I fjorten dage har Venstres Fødevare- og Miljøminister, Eva Kjer Hansen fra Aabenraa, været i politisk skudlinie for sin landbrugspakke. Tirsdag kulminerer sagen i hvert fald foreløbig, når ministeren møder kritikere i både en eksperthøring og et samråd på Christiansborg.  

Men forinden, mandag aften, svarer Eva Kjer Hansen på spørgsmål, når hun interviewes om sagen i TV SYDs nyhedsudsendelse kl. 19.30.

 

Læs her og få et samlet overblik over, hvad sagen egentligt handler om:

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen kritiseres for to forhold: Dels at have indgået en studehandel med landbrugslobbyister og dels at have pyntet på miljøeffekterne i regeringens landbrugspakke.

Den centrale kritik af pakken er, at den vil give landmændene lov til at gøde mere end i dag. Samtidigt vil randzonerne, der har til formål at beskytte vandløbene mod gødning og sprøjtemidler, bliver ophævet. Ifølge eksperter vil det skabe større udledning af kvælstof, end det fremgår af ministeriets beregninger.

 

Tidslinje:

Grødeskæring:

8. februar:  Store dele af Miljø- og Fødevareministeriets kommissorium for en arbejdsgruppe, der skal lave plan for kommunernes vedligeholdelse af vandløb, kritiseres for at være mere eller mindre kopieret fra et udkast fra Bæredygtigt Landbrug.

16. februar: Ministerens departementschef kobler ønsker fra Bæredygtigt Landbrug sammen med et forlig i en planlagt retssag imod staten om grødeskæring i vandløb og departementschefen skriver, at organisationen hurtigt skal lade høre fra sig, så de kan oplyse overfor retten, hvorvidt retssagen ”forliges”.

Enhedslisten kalder ministeren i samråd for at få klarlagt, om hun har indgået en politisk studehandel med Bæredygtigt Landbrug.  

 

Landbrugspakken:

13. februar: Ministeren beskyldes for at pynte på tallene. Ministerens troværdighed betvivles og regeringens samarbejdspartner, De Konservative, truer med at ophæve samarbejdet om pakken. De er siden formildet. Flere forskere er uenige i, at landbrugs- og miljøpakken vil gavne naturen. De mener, at beregningerne er lavet på et forkert grundlag. bl.a. er de senere års positive miljøeffekter medregnet, så regnestykket ser bedre ud i 2016, når landmændene får lov til at bruge mere gylle eller kunstgødning.

15. februar: En teknisk gennemgang for de blå partier dokumenterer, at landbrugspakken samlet set betyder en forringelse for miljøet. Kritikken udløser en eksperthøring og et samråd med ministeren.

EU-kommissionen følger sagen efter kritik fra flere danske miljøorganisationer. De mener, at pakken overtræder flere EU-direktiver. 

17. februar: Direktør Carl-Emil Larsen, direktør for Danva, som repræsenterer vandværkerne, siger, at vandforbrugerne skal betale ekstra, fordi landmændene har krav på kompensation for ikke at forurene drikkevandet. Århus Kommune anslår, at århusianerne skal betale mellem 27,5 til 95 mio. kr. i erstatning til landmændene for at gøde mindre i 25 år.

21. februar: Efter et møde søndag aften hos miljø- og fødevareministeren ligger det fast, at landbrugspakken overlever. Men De Konservative vil kæmpe for at få en grøn tillægsaftale med.

22. februar: Hasteindkaldt høring med forskere og samråd Christiansborg. Ministeren har oplyst til Folketinget, at landbrugspakken forbedrer forholdet for landbruget og gavner miljøet. En række af de indkaldte forskere fastholder forud for høringen, at pakken er misvisende.

Gennem hele forløbet har Eva Kjer Hansen fastholdt, at der ikke er pyntet på tallene og at landbrugspakken holder sig indenfor EU´s direktiver.