Flygtninge skal vente længe ved grænsen - især to ting forsinker dem

Lange ventetider i politiets modtagecenter skyldes kombination af ubeslutsomhed og personalemangel.

De ukrainske flygtninge kommer i bil, bus og tog til den danske grænse. Ventesalen på banegården i Padborg var tirsdag aften stuvende fuld af især ukrainske mødre og børn, der lige var kommet med toget til Danmark.

Syd- og Sønderjyllands Politi tager imod på perronen, hvor togene fra Tyskland skal gennem grænsekontrollen.

Flygtningene kontrolleres her, inden de sendes videre til modtagecenteret i det tidligere rådhus i Bov. Her modtages de i et opvarmet telt, hvor der er legetøj til børnene, forplejning og informationsmateriale på ukrainsk. Politifolk, medarbejdere fra Dansk Røde Kors og tolke går rundt og vejleder.

Brian Fussing, politiinspektør, chef for Udlændingekontrolafdelingen (UKA Vest).
Brian Fussing, politiinspektør, chef for Udlændingekontrolafdelingen (UKA Vest).
Foto: Nicolai Grauholm, TV SYD

Det handler om at finde ud af, på hvilken måde de vil ind i landet - som turister eller asylsøgere. Og det har i begyndelsen været en udfordring for mange.

- Vi har konstateret, at det har været vanskeligt for dem at træffe en beslutning. Det er dybest set også meget naturligt, fordi de skal finde ud af, hvad de forskellige muligheder betyder. Og det har vi brugt en hel del energi på at hjælpe med at forklare dem, siger Brian Fussing, politiinspektør, chef for Udlændingekontrolafdelingen (UKA Vest).

- Man skal huske på, at det er mennesker, som har været udsat for nogle rigtig grimme ting og har været lang tid undervejs. Når de så kommer til Danmark, beder vi dem faktisk om at tage stilling til, hvad de ønsker. Ønsker de at være asylanter, ønsker de et nødvisum, fordi de har et ældre pas eller ønsker de at rejse ind som som turist med et biometrisk pas (pas med indbygget chip, red.), siger han.

quote

Vi har konstateret, at det har været vanskeligt for dem at træffe en beslutning.

Brian Fussing, politiinspektør, chef UKA Vest

Ventesalen på banegården i Padborg var tirsdag aften fuld af ukrainere.
Ventesalen på banegården i Padborg var tirsdag aften fuld af ukrainere.
Foto: Karsten Sörensen

Lange ventetider

Lørdag begyndte Syd- og Sønderjyllands Politi at modtage ukrainske statsborgere, der kom til Danmark.

Mandag var der meldinger om lange ventetider ved modtagecenteret. Det tog eksempelvis en busfuld ukrainere mere end otte timer at komme videre fra modtagecenteret i det tidligere rådhus i Bov.

- I den konkrete sag var der både nogle med biometrisk pas, som dybest set bare kunne være rejst videre, og det opfordrede vi dem også til. Så var der nogle, som søgte asyl, og så er vi nødt til at lave den indledende asylregistrering hernede. Og så var der også nogle, som søgte et nødvisum, og det knytter der sig også noget sagsbehandling til, forklarer Brian Fussing, der har en forhåbning om, at bliver bedre med ventetiden.

- Jeg er rigtig træt af, at det har taget så lang tid, som det har. Vi vil forsøge at gøre det endnu bedre næste gang. Vi har styrket vores vejledning og information i håbet om, at ukrainerne hurtigere får en afklaring om, hvad de vil, når de nu er kommet til Danmark, siger han.

- Vi har sat ekstra ressourcer ind i modtageteltet for at hjælpe dem at forstå forskellen på at være asylant eller turist. Vi har sat ekstra tolke ind. Vi styrker også sagsbehandlingskapaciteten for at reducere ventetid.

Ved modtagecenteret i det tidligere rådhus i Bov ankom tirsdag aften også en busfuld flygtninge.
Ved modtagecenteret i det tidligere rådhus i Bov ankom tirsdag aften også en busfuld flygtninge.
Foto: Karsten Sörensen

To millioner flygtet

Over to millioner mennesker er flygtet ud af Ukraine, siden Rusland for knap to uger siden invaderede landet og skød krigen i gang. Det oplyser FN's flygtningechef Filippo Grandi på Twitter.

Hvor mange, der er kommet til Danmark, kan Brian Fussing ikke oplyse.

- Vi har ingen konkrete tal på, hvor mange ukrainere som er ankommet til Danmark siden krigen i Ukraine brød ud for to uger siden, siger han.

De seneste tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet er fra uge otte, hvor krigen brød ud om torsdagen og flygtningestrømmen endnu ikke for alvor var begyndt.