Fordømmelse af grænsekontrol skærpes

30 ekstra toldere forstærker i dag kontrollen ved den dansk-tyske grænse, og samtidig lægger tyske delstatsministre op til at sætte Danmark uden for det gode selskab i Europa.

16 tyske delstatsministre mødes senere i denne uge i Berlin, hvor de vil de vedtage en fordømmelse af den aftale, som den danske regering har indgået med Dansk Folkeparti om en skærpet toldkontrol ved de danske grænser.

Det siger justits- og europaminister Jürg-Uwe Hahn fra den tyske delstat Hessen til Morgenavisen Jyllands-Posten forud for delstatsministrenes store fællesmøde.

- Hessen vil stille et forslag, der tydeligt fordømmer denne fremgangsmåde og støtter den tyske regerings bestræbelser på en hurtig ændring fra dansk side, siger Jürg-Uwe Hahn.

- Danmark har sat sig selv uden for det gode selskab i Europa, siger han til Jyllands-Posten.

Afgørende rolle

De tyske delstatsministre spiller en afgørende rolle på den tyske Europa-politik. Ifølge den tyske grundlov er delstaterne medbestemmende i EU-politikken.

Det er ifølge Jyllands-Posten derfor en betydelig optrapning af den tyske kritik, når Jürg-Uwe Hahn ønsker, at der bliver vedtaget en fordømmelse af den danske aftale, skriver Jyllands-Posten.

Angrebet fra den tyske delstatsminister kommer samme dag, som de første toldere er klar til at blive sat ind ved de danske grænser.

- Og det bliver der ikke ændret ved, fastslår skatteminister Peter Christensen (V), der over for Jyllands-Posten kalder den tyske kritik "hysteri".