Fra flygtninge til færdigudlærte: Syriske brødre kåret som årets velfærdstalenter

For fjerde år i træk bliver 100 velfærdstalenter hyldet af PenSam og FOA Ungdom. Iblandt talenterne er et brødrepar, der kommer fra Syrien, og som allerede fra første dag i Danmark vidste, at de ville gøre en forskel for andre mennesker.

Da 18-årige Abdel Rahman Hosam Mohamad og 20-årige Tarek Husam Mohamad kom til Danmark i 2014, vidste de, at de ville gøre deres for at finde værdi i deres nye tilværelse i Danmark. 

Få år efter, at de kom til Danmark, mødte de nemlig op på Rønshave Plejecenter i Padborg for at tilbyde deres hjælp som frivillige. Det var en handling, der skulle bane vejen for deres fremtidige uddannelsesplaner. 

Men også et træk, der er medvirkende til, at de sammen med 98 andre unge under 36 bliver hyldet som årets velfærdstalenter. 

- Vi startede som frivillige i Rønshave Plejecenter i 2019. Det var supergodt at være frivillige der. Vi sad med dem, snakkede sammen og spillede sammen, siger Tarek Husam Mohamad, der i dag er tilknyttet Birkelund Plejehjem. 

RAA SYRISKE BRØDRE FRIVILLIGE SUCCES HOS Æ11LDRE
Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Kultur og traditioner er vigtige

Det hele begyndte nemlig på søsterplejehjemmet Rønshave.

- Der stod en dag to unge mænd og sagde, at de gerne ville være frivillige på plejehjemmet. Jeg sagde, at vi sagtens kunne finde ud af det, siger Dorte Soll, der er leder i Birkelund og Rønshave Plejehjem.

Og det er ikke helt tilfældigt, at de to brødre ville arbejde med ældre borger.

- Det er vigtigt at kende den kultur og de traditioner, der findes i et land. Det kan man i langt højere grad få gennem arbejdet med ældre, der har oplevet så meget, og som har den danske kultur siddende på rygraden, siger Abdel til Fagbladet FOA.

Dorte Soll er leder i Birkelund og Rønshave Plejehjem.
Dorte Soll er leder i Birkelund og Rønshave Plejehjem.
Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Fra flygtninge til færdiguddannede

De to syriske brødre kom til Danmark i 2014, og siden da har de lært sproget og taget niende klasse afgangseksamen, som de afsluttede med et 12-tal - nu er de på vej som social- og sundhedshjælpere.

- Jeg tog en snak med dem om, om de ikke skulle noget indenfor det her fag, og det ville de begge to gerne, så de kom på social- og sundhedsskolen i Aabenraa, siger Dorte Soll.

I dag er Tarek færdiguddannet social- og sundhedshjælper. Abdel bliver færdiguddannet i slutningen af juni. Men det stopper ikke der for de to brødre.

Ikke færdige med at lære

Brødrene fortæller nemlig, at de gerne vil videreuddanne sig til assistenter eller sygeplejersker, hvis der er mulighed for det.

- Vi er så taknemmelige for Dorte Soll, for hun støtter og hjælper os så meget. Vi kan ikke finde de rette ord til at beskrive, hvor meget hun betyder for os. Hendes støtte og hjælp giver os vores engagement. Så en special tak til dig, Dorte, for støtten og nomineringen. Det betyder alt,” siger Tarek til Fagbladet FOA, og Abdel istemmer:

- Vi er så heldige at komme til et land, hvor der er så mange søde mennesker. Vi er så glade for at være her og for, at menneskene var så gode til at tage imod os med åbne arme og gav os en chance.

Gensidig læring

Dorte Soll fortæller, at der har været en gensidig læring mellem brødrene og de ældre på plejehjemmet.

- De lærte om den danske kultur og historie, og de ældre lærte om den syriske kultur og historie. Der gik ikke lang tid, og så var de utroligt vellidte. De ældre spurgte om, hvornår de kom igen, siger hun.

Normalvis ville fejringen have foregået på Christiansborg, men i år foregår det virtuelt med taler fra social- og ældreminister Astrid Krag, Mona Striib, der er forbundsformand i FOA og PenSams administrerende direktør Torsten Fels. 

Syrere plejehjem
Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD