Frustreret svineproducent: – Vi bliver tvunget til at fordoble vores medicinforbrug

En ny EU-forordning betyder, at dyrlæger ikke længere selv kan justere doserne på medicinen, og det er problematisk, mener svineproducent.

I Tinglev sidder en frustreret svineavler. Fremover er det ude af hans - og ikke mindst hans dyrlæges hænder, hvor meget medicin hans grise skal have.

Hidtil har det været dyrlæger, der selv kunne vurdere, hvor meget og hvor længe husdyr i landbruget skulle behandles med antibiotika.

Men sådan er det ikke længere.

Nye EU-regler betyder nemlig, at indlægssedlerne skal følges til punkt og prikke.

quote

Jeg synes, det er fuldstændigt åndssvagt.

Claus Bruun Jørgensen, svineproducent, Tinglev

Det har fået en række dyrlæger til at indkalde til demonstration foran Christiansborg tirsdag eftermiddag, og spørger man svineproducent Claus Bruun Jørgensen, har de god grund til det.

- Jeg synes, det er fuldstændigt åndssvagt, at vi skal gå med til det, fordi der ikke er styr på medicinforbruget i Sydeuropa, siger han.

I sine 27 år som selvstændig svineproducent har Claus Bruun Jørgensen oplevet, hvordan dyrlæger og landmænd har samarbejdet om at finde den optimale behandling, der kræver mindst medicin til dyrene. 

Det betyder også, at der ifølge en rapport fra EU bliver brugt mindre og mindre antibiotika i landbruget i Danmark.

Et fremskridt som landmanden i Tinglev mener, at de nye regler sætter over styr.

- Når man gennem de sidste mange år har arbejdet for at bringe medicinniveauet ned, virker det åndssvagt, at dyrlægens faglighed bliver sat ud af kraft, siger han.

Bliver tvunget til at bruge mere medicin

De nye regler betyder, at dyrlægerne skal følge indlægssedlen på medicinen nøjagtigt. Altså skal de følge den dosis og behandlingsperiode, som indlægssedlen foreskriver uanset hvad.

quote

Vi risikerer at skulle fordoble vores medicinforbrug, selvom vi ved, vi kan klare det med langt mindre medicin.

Claus Bruun Jørgensen, svineproducent, Tinglev

For Claus Bruun Jørgensen betyder det, at opstår der sygdom i hans bestand, skal grisene  have den foreskrevne behandlingskur på eksempelvis syv dage, selvom de tidligere har kunnet nøjes med en kur på tre dage.

- Vi risikerer at skulle fordoble vores medicinforbrug, selvom vi ved, vi kan klare det med langt mindre medicin, siger Claus Bruun Jørgensen.

Meningen med de nye EU-regler er ifølge dyrlægerne, som arrangerer demonstrationen, at få forbruget af antibiotika ned i Sydeuropa. Her har der ikke har været det samme fokus på at begrænse brugen, som der har været i de nordeuropæiske lande.

Eksempelvis bliver der i Cypern ifølge Landbrug & Fødevarer brugt elleve gange så meget antibiotika til husdyr end Danmark.

Vil have maksimumgrænse i stedet for minimum

Claus Bruun Jørgensen har 2.200 søer og producerer 72.000 grise til slagtning om året på gården i Tinglev. Udover at de nye regler betyder en større medicinregning, så mener Claus Bruun Jørgensen også, at det går ud over dyrlægernes faglighed, når indlægssedlen skal følges eksakt.

quote

Vi er nødt til at have det ændret. Vi vil have fagligheden til at sejre. Alt andet ville være dybt godnat.

Claus Bruun Jørgensen, svineproducent, Tinglev

Derfor mener han også, at demonstrationen foran Christiansborg er på sin plads.

- Normalt er jeg ikke for demonstrationer, men man bliver nødt til at gøre opmærksom på, at noget er helt galt, siger han.

Der er indsamlet 33.000 underskrifter mod den nye EU-forordning, som bliver overrakt til Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen foran Christiansborg i dag.

Med det håber Claus Bruun Jørgensen også, at Danmark kan blive undtaget den nye forordning, og i stedet bruge indlægssedlerne som en maksimumsgrænse i stedet.

- Vi er nødt til at have det ændret, og det må politikerne forstå, så de kan tage det med til EU. Vi vil have fagligheden til at sejre. Alt andet ville være dybt godnat, siger han.