TV der bevæger dig

Fup afsløret i byggebranchen

Udenlandsk virksomhed arbejder i Danmark med en direktør, der er fem år, hedder Lucas og går i børnehave i Aabenraa.

Udenlandske byggefirmaer arbejder i Danmark, men mange af dem snyder, så vandet driver.

Bygge-fagforeningerens organisation, har sat sig for at afsløre lusk og bedrag i blandt udenlandske virksomheder, der arbejder i Danmark. Dagbladet Politiken skriver, at det går helt godt. Over 1000 tillidsfolk har været opå jagt efter fup-magerne.

Direktør Lucas

Aktionen fandt sted, fordi fagforeningerne i byggebranchen, BAT-kartellet, mener, at en stor gruppe østeuropæiske firmaer i Danmark slipper uden om de danske regler og har problemer med løn- og arbejdsforhold. Over 1000 tillids-folk købte sig en fridag for at besøge byggepladser med udenlandske firmaer i hele landet.

Det viste sig, at under halvdelen af virksomhederne viste sig at være registreret i RUT-registret, der er oprettet for at kontrollere netop de udenlandske firmaer. Et virksomhedsbesøg i Aabenraa afslørede, at ejren hed Lucas. På adressen lå et parcelhus, hvis beboere intet anede om det udenlandske firma. Lucas bor på adressen, men han er fem år og går i børnehave.
 
Hans forældre har intet at gøre med byggebranchen eller polske virksomheder, men Lucas er altså opført i RUT-registret.

Underklassen

Aktionen i sidste uge viste, at på over 50 procent af byggepladserne kunne tillids-folkene ikke få oplysninger om lønningerne, og på næsten en tredjedel af pladserne var der problemer med arbejdsmiljøet.

- Det viser et billede af en underklasse i den danske byggebranche. De har et dårligt arbejdsmiljø og meget dårlige løn- og arbejdsvilkår, siger Gunde Odgaard, sekretariatschef i BAT, til Politiken.
 
 Han peger på, at mange af virksomhederne slet ikke er registreret af myndighederne:

 - Efter aktionen tjekkede vi 244 virksomheder fra Polen, og omkring 10 procent eksisterede slet ikke. Det er fuldstændig pløk.
Virksomhederne går på byggepladser og laver opgaver, mens vi ikke aner noget om dem, siger Gunde Odgaard.

- vi ved ikke, om de øvrige lever op til deres forpligtelser som indbetaling til obligatoriske sikringsordninger i Polen. Ti procent af dem findes altså slet ikke i hverken Danmark eller Polen, tilføjer Gunde Odgaard. Han forlanger, at myndighederne griber ind.

Mest sete på tvsyd.dk