Gasser til bedøvelse belaster miljøet: Nu har sygeplejerske fået indført genanvendelse af gasserne

På Sygehus Sønderjylland Aabenraa blev afdelingssygeplejerske Pia Funder opmærksom på, hvor stor en miljøsynder bedøvelsesgasser er for miljøet. Nu er sygehuset som det første sygehus i Danmark en del af et projekt, hvor gasserne bliver samlet op for at blive genanvendt.

Det er nok ikke mange, der tænker over, at de gasser, der bruges til at bedøve patienter forud for operationer, også er en medvirkende årsag til, at klodens temperatur stiger.

Men det er noget Pia Funder, der er afdelingssygeplejerske på Sygehus Sønderjylland Aabenraa, har spekuleret en del over.

- Sygehusene står for en stor del af CO2-udledningen. Når vi bedøver en patient med et lavt flow af den gas, der forurener mest, i seks timer, så svarer det til at køre 1.900 kilometer bil. Bedøver vi i et højere flow, svarer det til at køre 9.000 kilometer, fortæller Pia Funder.

Den store miljøbelastning bekymrede afdelingssygeplejersken. Derfor ringede hun i efteråret til leverandøren af gasserne for at høre, om de havde en løsning på udfordringen. Et halvt år efter har Pia Funders opkald vist sig at få spændende resultater.

Leverandøren har nemlig udviklet et system, der kan opsamle og genbruge de gasser, der bruges ved operationer. De manglede blot at teste arbejdsgangene omkring systemet, derfor blev det implementeret på Pia Funders afsnit på Sygehus Sønderjylland Aabenraa.

anæstesi sygehus sønderjylland Aabenraa jasc_20210623_130452
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

- Jeg synes, det er rigtig godt. Det er især godt for patienterne, fordi vi dermed kan vælge den allerbedste bedøvelsesform til de patienter, vi har, siger Pia Funder.

Systemet opsamler 99 procent af gasserne

Sygehus Sønderjylland Aabenraa er det første sygehus i landet, der er i gang med at bruge det nye gasopsamlingssystem.

Systemet fungerer sådan, at en lille opsamlingsbeholder, der indeholder noget kemisk stof, tilkobles anæstesiudstyret, som er det udstyr, der bruges, når en patient skal bedøves.

Når en patient er blevet bedøvet med gas og skal af med gassen igen, udånder denne gennem en slange, der går tilbage til systemet. I stedet for at gassen udledes gennem sygehusets udsug og ud i atmosfæren, så opsamles gassen i beholderen i stedet for.

anæstesi sygehus sønderjylland Aabenraa jasc_20210623_132748
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Systemet er så effektivt, at hele 99 procent af bedøvegasserne bliver opsamlet og kan genanvendes efter en spaltning og sterilisation af de allerede brugte gasser.

- Jeg synes, det er fedt at være med til at arbejde for WHOs verdensmål. Jeg går meget ind for bæredygtighed, og jeg synes også, at vi i sundhedsvæsnet skal være medvirkende til at nå WHOs verdensmål, siger hun.