Grænsekontrol vækker harme i nabolande

Tyskere og svenskere raser mod Danmark efter beslutningen om at genindføre grænsekontrol.

"Die spinnen, die Dänen". "De er åndssvage, danskerne", stod der på forsiden af Hamburger Morgenpost tirsdag. Og det sammenfatter ret præcist nabolandenes holdning til, at Danmark har valgt at genindføre grænsekontrollen.

- Det er en skandale, at vi i Europa begynder at lukke vores grænser, siger den tyske, socialdemokratiske europaparlamentariker Ulrike Rodust ifølge politiken.dk.

Fra svensk side udløser beslutningen heller ikke ligefrem fanpost.

- Det strider mod alt, hvad EU og det nordiske samarbejde står for, lyder det ifølge netavisen fra Olle Schmidt, der sidder i den liberale gruppe i EU-Parlamentet.

Dansk Folkeparti, der stod bag forslaget om at genoptage grænsekontrollen, brugte sikkerheden mod kriminelle østeuropæere som begrundelse. Det vækker dog kun hovedrysten.

- Rent sikkerhedsmæssigt findes der ingen fornuftig begrundelse for sådan en udvidelse af grænsekontrollen, skriver mindretalspartierne i grænselandet, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSV) og Slesvigsk Parti (SP), i en fælles pressemeddelelse.

Lukket grænse

- Allerede i dag bliver grænsen overvåget tæt med politi- og toldmyndighedernes stikprøvekontroller. Derfor er det totalt overflødigt, at den danske regering igen vil indføre fast toldkontrol ved grænseovergangene, lyder det fra de to formænd, Marit Jessen Rüdiger (SP) og Flemming Meyer (SSV).

Mens grænsebom og paskontrol ikke ændrer på sikkerheden, har det i stedet indflydelse på livskvalitet og relationen mellem danskere og tyskere i grænseområdet, mener de to partiformænd.

Og de får opbakning fra turistkontoret i Flensborg.

- I folks hoveder bliver det opfattet som en lukket grænse, konstaterer chefen for kontoret, Finn Jensen, over for Ritzau og uddyber:

- Der bliver skrevet meget om det i aviserne, og i dag har vi haft 10-15 personer på kontoret for at spørge, om det overhovedet er muligt at rejse til Danmark.

Finn Jensen forventer, at grænsekontrollen vil svække den interne turisme mellem Nordtyskland og Syddanmark.

Hos Region Sønderjylland-Schleswig peger man på et andet problem.

- Der er kommet rigtig mange pendlere, som krydser grænsen dagligt. Mange flere end i 2001 (hvor grænsen blev åbnet, red.). Hvis man står ved grænsen i Kruså ved fyraftenstid, er det utroligt, hvor mange biler der suser forbi, fortæller Peter Hansen, leder af Sekretariat for Dansk Samarbejde i regionen.

- Det er to spor, og det er rigtig mange biler, der skal igennem. Det vil betyde køer, det er helt sikkert, forudser han.